Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία – Είδη Ψυχοθεραπείας & Γιατί Να Ξεκινήσεις

Ψυχοθεραπεία: Μια επιστήμη με τόσες ερμηνείες και τόσες προσεγγίσεις.

Μια ίσως στιγματισμένη θεραπεία στο παρελθόν, που σήμερα θεωρείται απαραίτητο εργαλείο Ζωής.

Γιατί;

Διότι είσαι μια ψυχή σε εξέλιξη. Και η ψυχοθεραπεία σε βοηθάει να αποκτήσεις λυτρωτικά εργαλεία. Να φέρεις τα όνειρά σου πιο κοντά, να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου, να σχετίζεσαι καλύτερα.

Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα οφέλη που προσφέρει η ψυχοθεραπεία και που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε στην εποχή μας – είτε σε ατομικά είτε σε ομάδα.

Πράγματι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, δεν είχαν την ευκαιρία να γευτούν τους ‘λαχταριστούς’ καρπούς που προσφέρει η επιστήμη της ψυχολογίας.

Και αυτό γιατί η εμφάνιση της ψυχοθεραπείας ως ξεχωριστού κλάδου και η διάδοσή της ξεκίνησε μόλις 100 χρόνια πριν!

Στις τελευταίες δεκαετίες δε, η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία έχουν αναπτυχθεί πολύ γρήγορα σε πάμπολλους τρόπους παρέμβασης με πληθώρα θεωρήσεων και πρακτικών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

Τι Είναι Ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια βιωματική και διαδραστική διαδικασία που σου επιτρέπει να εξερευνήσεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σου σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Μέσα από τη συζήτηση, την αυτοπαρατήρηση και τη χρήση θεραπευτικών εργαλείων, βοηθά στην κατανόηση και επεξεργασία εσωτερικών συγκρούσεων, τραυμάτων και προκλήσεων, διευκολύνοντας τη συναισθηματική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Λειτουργεί ως έναυσμα για βαθύτερη διεργασία και καλύτερη διαχείριση σε πολυποίκιλες ψυχικές καταστάσεις και συναισθηματικές προκλήσεις.

Κάποιες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ άλλες εμβαθύνουν στις βαθύτερες ψυχολογικές αιτίες μιας κατάστασης, βοηθώντας στην ουσιαστική κατανόηση και αλλαγή.

Όποια και να είναι η μέθοδος, η ψυχοθεραπεία σε βοηθάει να λειτουργείς καλύτερα, να απολαμβάνεις μια συναισθηματική ευεξία και να ΖΕΙΣ.

Γιατί Να Ξεκινήσεις Ψυχοθεραπεία;

Γιατί η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία. Γιατί έχεις την ανάγκη να βρεις απαντήσεις. Να ανακαλύψεις έναν νέο δρόμο. Να συναντήσεις τον εαυτό σου.

Ίσως ακόμα επιθυμείς να μπορέσεις να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Να βελτιώσεις το “σχετίζεσθαι” με τους άλλους. Να απαλύνεις τραύματα ή να αντιμετωπίσεις φοβίες.

Οι λόγοι που μπορεί να σε ωθήσουν στην ψυχοθεραπεία είναι πολλοί και διάφοροι.

Ένα όμως είναι το σίγουρο: μαζί με τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή, θα μπορέσεις σταδιακά και απαλά να βρεις ισορροπία και ηρεμία σε πολλά επίπεδα και να κατακτήσεις δεξιότητες ζωής.

Αυτή είναι και η “μαγεία” της ψυχοθεραπείας.

Και σήμερα, έχεις την ευκαιρία να ‘απολαύσεις’ τη μέθοδο (ή έναν συνδυασμό πρακτικών) που σου ταιριάζει καλύτερα.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες αρκετά διαδεδομένες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Είδη Ψυχοθεραπείας

Στο βιβλίο Σύγχρονες Ψυχοθεραπείες Στην Ελλάδα, ο Πάνος Ασημάκης Ph.D. επιμελείται επιστημονικά το σύγγραμμα όπου αναπτύσσονται διαφορετικοί μέθοδοι ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας και που “καθρεφτίζουν τις πολλές και διαφορετικές οπτικές από τις οποίες μπορεί κανείς να εξετάσει τις ανθρώπινες λειτουργίες”.

Προσωποκεντρική Προσέγγιση

Η Προσωποκεντρική προσέγγιση ψυχοθεραπείας βασίζεται στην υπόθεση ότι ο θεραπευόμενος γνωρίζει τον εαυτό του καλύτερα και έτσι οι βιώσιμες “λύσεις” μπορούν να προέλθουν μόνο από το(ν)/την ίδιο-α.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί ανακλαστική ακρόαση, ενσυναίσθηση και αποδοχή των συναισθημάτων και συμπεριφορών του θεραπευόμενου, ενισχύοντας την αυτοκατανόηση.

Η Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία στοχεύει στο να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση, να αυξήσει την εμπιστοσύνη του ατόμου στη λήψη αποφάσεων και να ενισχύσει την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των αποφάσεών του.

Ψυχοθεραπεία Ψυχικού Τραύματος

Πολλοί κλάδοι της ψυχολογίας ασχολούνται με την Τραυματοθεραπεία (κλινική, αναπτυξιακή, νευροψυχολογία)

Η θεραπεία αυτή αναγνωρίζει και κατανοεί τη διάχυτη φύση και την επίδραση του τραύματος. Δίνει έμφαση στη φυσική, ψυχολογική και συναισθηματική ασφάλεια του θεραπευόμενου ατόμου και το βοηθά να ανακτήσει τη σύνδεση με τον εαυτό του.

Σαν αποτέλεσμα, μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές που προκύπτουν από το τραύμα. Ενδυναμώνεται και αποκτά δεξιότητες και κατανόηση που υποστηρίζουν τη θεραπεία και την ανθεκτικότητα.

Μια εξαιρετικά ευεργετική προσέγγιση στη θεραπεία του τραύματος είναι η μέθοδος NARM που διευρευνά τον τρόπο με τον οποίο οι πρώιμες εμπειρίες διαμορφώνουν το νευρικό σύστημα και τα πρότυπα επιβίωσης στη ζωή μας.

Στις ατομικές μας συνεδρίες, χρησιμοποιώ εκτενώς την προσέγγιση N.A.R.M™ – Νευροθυμικό Σχεσιακό Μοντέλο – για να μπορέσουμε ΜΑΖΙ να διερευνήσουμε το αποτύπωμα εμπειριών όπως η έλλειψη ασφάλειας – σταθερότητας, η καταπίεση, η απόρριψη, η παραμέληση, η εγκατάλειψη ή η παραβίαση ορίων.

Γνωσιακή – Συμπεριφοριική Ψυχοθεραπεία

Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (Cognitive Behavioral Therapy, CBT) εστιάζει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος ΤΩΡΑ, παρά στο παρελθόν.

Αυτή η προσέγγιση θεωρεί ότι τα ψυχολογικά προβλήματα βασίζονται, εν μέρει, σε λανθασμένους ή μη βοηθητικούς τρόπους σκέψης (γνωσία) και σε μαθημένα πρότυπα μη βοηθητικής συμπεριφοράς.

Έτσι, η αλλαγή τέτοιων επιβαρυντικών στοιχείων μέσω της θεραπείας, βοηθάει τον θεραπευόμενο να προχωρήσει μπροστά, αναπτύσσοντας πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης της ζωής.

Συστημική Θεραπεία

Η Συστημική Θεραπεία αντιμετωπίζει το άτομο ως μέλος ενός ευρύτερου κοινωνικού συστήματος, όπως η οικογένεια, οι φίλοι ή η εργασία – όπου οι σχέσεις και οι αλληλεπιδράσεις με τους άλλους έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική του υγεία.

Η προσέγγιση εστιάζει στην κατανόηση και ανάλυση των μοτίβων και δομών αυτών των σχέσεων. Μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, θεραπευτής και θεραπευόμενος συνεργάζονται για να αναγνωρίσουν και να τροποποιήσουν δυσλειτουργικά πρότυπα που επηρεάζουν τη συναισθηματική ευημερία.

Η αυτογνωσία, η επικοινωνία και η ικανότητα διαχείρισης των συγκρούσεων ενισχύονται, βοηθώντας τον θεραπευόμενο να αποκτήσει μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα και να βελτιώσει τις σχέσεις του.

Η Συστημική Θεραπεία αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική για συναισθηματικά προβλήματα, ψυχικές διαταραχές, οικογενειακές δυσκολίες και σχέσεις, καθώς και για την υποστήριξη σε περιόδους μετάβασης ή τραυματικών εμπειριών.

Εάν θέλεις να ανακαλύψεις τα οφέλη της Συστημικής Ψυχοθεραπείας, επικοινώνησε με την ειδικευμένη θεραπεύτρια του Zen Therapy Center στην Αθήνα.

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Η Ομαδική Ψυχοθεραπεία (Group Therapy) μπορεί να έχει πολλές προσεγγίσεις, όπως: Συστημική, Ψυχόδραμα, Δραματοθεραπεία, Αναλυτική Ομαδική.

Έχει όμως πάντα έναν κοινό άξονα: αξιοποιεί τη δύναμη της ομάδας.

Οι συνεδρίες γίνονται σε μικρά γκρουπ 5-10 ατόμων με τον συντονισμό του ψυχοθεραπευτή. Στόχος είναι η ενίσχυση της αυτογνωσίας και των σχεσιακών δεξιοτήτων μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών.

Η ομάδα προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο έκφρασης, κατανόησης και αποδοχής. Έτσι, βοηθά σε προβλήματα σχέσεων, άγχους, κατάθλιψης και άλλες ψυχολογικές δυσκολίες, όπως θέματα αυτοεκτίμησης – αυταξίας. Αλλά και προάγει δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων.

Σε όποια προσέγγιση ομαδικής ψυχοθεραπείας, αυτό που βιώνεις είναι το αίσθημα του ανήκειν. Ταυτόχρονα, οι ομάδες, λειτουργούν ως μικροκοινωνία, ενισχύοντας την κατανόηση του εαυτού μέσα από υγιή καθρεφτίσματα και την ανάπτυξη στις κοινωνικών δεξιοτήτων.

Ψυχόδραμα

Το Ψυχόδραμα είναι μια βιωματική μέθοδος ψυχοθεραπείας που βασίζεται στη δράση και τη συμμετοχή της ομάδας.

Εστιάζει στην εκδραμάτιση προσωπικών εμπειριών, κυρίως εντάσεων ή δύσκολων γεγονότων, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να επεξεργαστούν ψυχικές συγκρούσεις και να οδηγηθούν στην κάθαρση.

Το Ψυχόδραμα ως μέθοδος ψυχοθεραπείας, ενθαρρύνει την αυθόρμητη έκφραση και τη δημιουργικότητα, προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον για αυτοανακάλυψη. Μέσα από τη δράση και το μοίρασμα, οι συμμετέχοντες μπορούν να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους σε βαθύτερο επίπεδο.

Έτσι, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής.

Αυτή η προσέγγιση βοηθά σημαντικά στη θεραπεία τραύματος, την ενδυνάμωση και τη βελτίωση κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία

Η Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία είναι μια προσέγγιση που συνδέει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές με τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Εστιάζει στην εμπειρία του εαυτού σε σχέση με τους άλλους, εξετάζοντας πώς οι σχέσεις, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Αναγνωρίζονται έτσι επαναλαμβανόμενα μοτίβα σχέσεων που μπορεί να προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα.

Η Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία βασίζεται στον διάλογο σε ένα ασφαλές και ενσυναισθητικό περιβάλλον. Το πιο σημαντικό εδώ είναι η σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου και η διερεύνηση συναισθημάτων, συμπεριφορών και προτύπων σχέσεων.

Με αυτόν τον τρόπο ο θεραπευόμενος αποκτά μεγαλύτερη κατανόηση και αυτογνωσία και μπορεί σιγά-σιγά να αλλάξει δυσλειτουργικά μοντέλα αλληλεπίδρασης.

Αυτό το είδος ψυχοθεραπείας βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους, της χαμηλής αυτοεκτίμησης και σε δυσκολίες στις σχέσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για προσωπική ανάπτυξη.

Άλλες Ψυχοθεραπευτικές Προσεγγίσεις

  • Θεωρία Δεσμού
  • Βιοσύνθεση
  • Σωματική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική
  • Ψυχοθεραπεία Gestalt
  • Dasein – Ανάλυση
  • Υπαρξιακή Προσέγγιση
  • Προσωποκεντρική & Focusing-βιωματική Ψυχοθεραπεία
  • Παρεμβαίνουσα μη κατευθυντικότητα
  • Εμπλουτισμένο Συστημικό Μοντέλο SANE – System Attachment Narrative Encephalon(R)
  • Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία – EFT
  • Βραχεία Συνθετική Θεραπεία Ζεύγους
  • Καθ’ Ημάς Ψυχιατρικός Κοινοτισμός, Θεραπευτική Κοινότητα, Ομαδική Ανάλυση, Κοινωνικοθεραπεία
  • Ομαδικοαναλυτική Προσέγγιση στη Θεραπεία Οικογένειας
  • Processwork (Process Oriented Psychology)
  • Συναλλακτική Ανάλυση
  • Συνθετική Ψυχοθεραπεία
  • Ψυχοσύνθεση
  • Λογικοθυμική – Συμπεριφορική
  • Δραματοθεραπεία & Παιγνιοθεραπεία
  • Συστημική Αναπαράσταση
  • Εικαστική Ψυχοθεραπεία

Έλα Στο Zen Therapy Center (Στην Αθήνα ή Online!)

Στο Κέντρο μας, θα μιλήσουμε μαζί σου και θα βρούμε την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που σου ταιριάζει. Συχνά, χρησιμοποιώ μια σύνθεση προσεγγίσεων για να σε βοηθήσω να αντιμετωπίσεις ό,τι σε βαραίνει και σε απασχολεί.

Είμαι εδώ για σένα. Σε βλέπω. Σε ακούω. Πρωταγωνιστείς. Γιατί όταν Πρωταγωνιστείς… ΖΕΙΣ. Μάθε για τα εργαστήρια & τα σεμινάρια του κέντρου.

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες

Σχετικά Άρθρα