4 ουσιαστικά βήματα για να φέρεις τη χαρά στη ζωή σου

Του Άγγελου Λεβέντη

Ποια είναι η πρόθεσή σου για την μέρα που ξημερώνει; Θέλεις να φέρεις τη χαρά στους γύρω σου και στον εαυτό σου; Θέλεις να κάνεις κάποιους να χαμογελάσουν; Ή ελπίζεις η ζωή να σου φέρει τη χαρά; Η αλήθεια είναι ότι αν περιμένεις να γίνει κάτι που θα σου φέρει χαρά, θα περιμένεις παραπάνω από όσο πραγματικά χρειάζεται. Μπορείς να το αλλάξεις αυτό με 4 ουσιαστικά βήματα.

 1. Γίνομαι υπεύθυνος/η για την ενέργεια μου

Αν αφήνεις τον κόσμο να διαμορφώνει το ποιος/α είσαι και τι ενέργεια έχεις τότε θα καταλήξεις με πολλή αρνητικότητα. Μία ματιά στις ειδήσεις ή στην πλειονότητα των προσώπων του κόσμου στα πεζοδρόμια ή μέσα στα αυτοκίνητά τους θα σε πείσει. Παρατήρησέ τους. Τι έχει πάει στραβά; Όταν περικυκλωνόμαστε από αρνητικούς ανθρώπους, αρνητικά σχόλια, αυτό μπορεί να έχει μεγάλη επίπτωση και σε εμάς. Εκτός και αν έχουμε θέσει την πρόθεσή μας.

Αν αποφασίσεις από σήμερα και στο εξής να φέρνεις περισσότερη χαρά και θετικότητα στις μέρες σου ανεξάρτητα αν ο/η σύντροφός σου, η δουλειά, η επιχείρηση, η κοινωνία, η οικονομία το υποστηρίζει ή όχι, αυτό πραγματικά θα αλλάξει τη ζωή σου.

Ως πότε θα κατηγορείς τη μέρα; τον καιρό; την κίνηση; το αφεντικό; τους γονείς; το κράτος; Δε φταίει η μέρα, η εβδομάδα ή η χρονιά. Το μόνο που μετράει είναι το πως καθορίζεις τη μέρα σου.

Η ευτυχία είναι επιλογή. Ασχέτως τι συμβαίνει εξωτερικά, εμείς εσωτερικά έχουμε αυτή την επιλογή. Και όταν βρεθούμε στο σημείο να το συνειδητοποιήσουμε και να το εφαρμόσουμε είναι το σημείο-κλειδί στη ζωή μας. Το φίλτρο που βάζεις μεταξύ εσένα και του εξωτερικού κόσμου δεν επιτρέπει να επηρεαστεί αυτή η απόφαση σου. Η ζωή συμβαίνει μέσα μας.

 1. Προσδοκώ θετικά αποτελέσματα

Καταγεγραμμένες συζητήσεις με φυλακισμένους για το πως τα κατάφεραν να επιβιώσουν αναφέρουν ότι φαντάζονταν τη μέρα που θα αφήνονταν ελεύθεροι και τι θα έκαναν μετά. Φαντάζονταν να παίζουν μπάλα και να είναι με την οικογένειά τους. Φαντάζονταν την ελευθερία τους, ότι θα το ξεπεράσουν, ότι θα επιβιώσουν.

Δεν είμαστε όλοι έτσι παγιδευμένοι στη φυλακή αλλά όλοι μπορεί να έχουμε νιώσει παγιδευμένοι στη ζωή. Οπότε, το επόμενο βήμα είναι να οραματιστούμε που θα είμαστε και πως θα νιώθουμε όταν ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία.

Ξυπνώντας το πρωί μπορώ να πω:

 • Η ευτυχία είναι επιλογή!
 • Τι με ενθουσιάζει σήμερα;
 • Τι ανυπομονώ να κάνω σήμερα;
 • Τι αποτέλεσμα θέλω να έχω στο τέλος της μέρας;
 1. Βάζω υπενθύμιση: Είμαι ευγνώμων γιατί….

Μέσα στη μέρα μπορεί να παρασυρθούμε από το πολύ τρέξιμο και να αγνοήσουμε βασικά πράγματα. Για να κόψουμε αυτή τη φόρα και να μας βοηθήσουμε να γειωθούμε μπορούμε να βάλουμε 3 φορές την ημέρα υπενθύμιση στο κινητό να χτυπάει και να εμφανίζει στη οθόνη: «Είμαι ευγνώμων γιατί…» και να αφιερώνουμε 10 δευτερόλεπτα να συνειδητοποιήσουμε για ποια πράγματα είμαστε ευγνώμονες.

Μπορούμε όταν στρώνουμε το κρεβάτι μας το πρωί να αφήσουμε το σημειωματάριο ευγνωμοσύνης πάνω στο μαξιλάρι ώστε να θυμηθούμε προτού κοιμηθούμε να γράψουμε τα πράγματα που είμαστε ευγνώμονες.

 1. Εκτιμώ όλα όσα μου συμβαίνουν

Δείξε εκτίμηση σε εσένα.

Αξίζεις. Η καρδιά σου χτυπάει, αναπνέεις, υπάρχεις. Αυτό είναι αρκετό.

Δείξε εκτίμηση στη ζωή.

Αρκεί να εκτιμήσεις το γεγονός ότι ακόμα και οι πιο δύσκολες καταστάσεις σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και να εκτιμήσεις τους ανθρώπους που ακόμα και αν δεν κατάφεραν να κάνουν αυτό που είχαν αναλάβει, ήταν εκεί παρόντες. Άργησες να πας στη δουλειά αλλά τουλάχιστον έχεις δουλειά.

Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι άσχημο ή δύσκολο αναρωτιέμαι: «Τι έχει να με διδάξει αυτό;» Το επαναλαμβάνω μερικές φορές. Μπορεί να πονάω σωματικά ή ψυχικά αλλά συνεχίζω να ρωτάω: «Τι έχει να με διδάξει αυτό;» Και αργά ή γρήγορα, μα πάντα, έρχεται η απάντηση.

Δείξε εκτίμηση στους άλλους ανθρώπους.

Σήμερα, σε ποιον άνθρωπο μπορείς να δείξεις την εκτίμησή σου; Τι μπορείς να τους πεις; Τι δώρο μπορείς να τους στείλεις; Τι σημείωμα μπορείς να τους γράψεις; Ποιος σε υποστηρίζει συναισθηματικά ή οικονομικά; Ποιος ήταν εκεί για εσένα στις δύσκολες στιγμές την προηγούμενη χρονιά; Ίσως δεν ήταν εκεί όσο τους ήθελες αλλά είπαν μια καλή κουβέντα. Τι καλή κουβέντα έχεις να τους πεις εσύ;

Σύνοψη

Μπορείς να αρχίσεις να αναρωτιέσαι μέσα στη μέρα το πόσο χαρούμενος είσαι. Αυτό μπορεί να είναι μια πρώτη άσκηση στο τέλος της ημέρας:

– Βίωσα χαρά σήμερα;

 • Ναι; Τι όμορφο συνέβη;
 • Όχι; Πως μπορώ να τη δημιουργήσω αύριο;

Προκάλεσε τον εαυτό σου περισσότερο.

Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, μάλλον, είσαι πιο χαρούμενος από ότι τα άλλα άτομα στο περιβάλλον σου. Μπορείς να ανέβεις ένα επίπεδο; Μπορείς να φέρεις περισσότερη χαρά στη ζωή σου και στο περιβάλλον σου;

Έχεις δικαίωμα στη χαρά. Φέρε τη χαρά!

Πρώτη Δημοσίευση: https://www.omorfizoi.gr/4-oysiastika-vimata-gia-na-fereis-ti-chara-sti-zoi-soy/

Ο ήρωας που δεν ανέβηκε τη σκάλα

Ο ήρωας που δεν ανέβηκε τη σκάλα

Κατέβα από τη σκάλα, είσαι μοναδικός – είσαι αρκετός!

Τα περισσότερα βιβλία, σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια για επιτυχία, business, marketing, προσωπική ανάπτυξη μιλάνε για αυτή τη σκάλα που χρειάζεται να σκαρφαλώνουμε και να σκαρφαλώνουμε και να παλεύουμε αέναα στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Εκεί που προτείνουν ότι χρειάζεται να ανακαλύψουμε μυστικά, τρικς, μεθόδους, στρατηγικές για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να φτάσουμε.

Επίσης, συχνά προτείνεται να ακολουθήσουμε ένα απλό και αντιγράψιμο μοντέλο, να δούμε τις συνήθειες των επιτυχημένων και να τις εφαρμόσουμε. Να δούμε πως άλλοι άνθρωποι έχουν πετύχει αυτό που θέλουμε εμείς να πετύχουμε και να ακολουθήσουμε τα δικά τους βήματα για να γίνουμε κι εμείς ένα over-night success story (ιστορία επιτυχίας μέσα σε μια νύχτα), λες και η επιτυχία είναι κάτι που μαγικά γίνεται μέσα από ένα ταχυφαγικό (fast-food) τρόπο.

Δεν ακούω και δε βλέπω πουθενά να λέει κάποιος να κλείσουμε τα πάντα και μέσα στην ησυχία να ακούσουμε τον εαυτό μας. Τον εσωτερικό αληθινό αυθεντικό εαυτό μας.

Αυτό χρειαζόμαστε, τον αυθεντικό μας εαυτό. Και δε θα τον βρούμε μέσα από συνταγές επιτυχίας και δοκιμασμένα μοντέλα. Θα τον βρούμε μέσα από εσωτερική δουλειά με τον εαυτό μας, μια αναζήτηση σε αυτή την πηγαία δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας αλλά ακόμα αγνοούμε ή δεν την εκτιμάμε αρκετά, ή δεν την εμπιστευόμαστε αρκετά, ή δεν της δίνουμε αρκετό χώρο ώστε να βγει προς τα έξω και να λάμψει.

Η αναζήτηση δεν είναι εκεί έξω… είναι προς τα μέσα. Να ανακαλύψεις εκ νέου αυτό που ήδη υπάρχει. Αυτό που λένε οι yogis: Ananda: βαθύτερη ουσία που υπάρχει εκ γενετής μέσα μας.

Κατέβα από τη σκάλα

Ο μικρός, όμορφος, ευωδιαστός κήπος στην πίσω αυλή του σπιτιού ξεκινάει από το χώμα, τη γη. Δεν χρειάζεται να ανέβεις σε κάποια σκάλα για να τον καλλιεργήσεις, για να έχεις τα δικά σου μπρόκολα, λάχανα, μαρούλια, κρεμμυδάκια, τα υπέροχα λουλούδια. Τουναντίον, χρειάζεται να σκύψεις και να σκάψεις, να φυτέψεις και να περιμένεις. Και κάθε χρόνος θα είναι διαφορετικός. Εσύ μπορεί να γίνεσαι καλύτερος αλλά κάποιες σοδειές να μη βγαίνουν. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Καρτερικά, να συνεχίζεις να καλλιεργείς το χωράφι σου.

Τα πράγματα στη ζωή είναι πιο απλά από όσο τα σκεφτόμαστε, τα σχεδιάζουμε, τα υλοποιούμε. Η απλότητα θα σε ξεκουράσει, θα σε ηρεμήσει. Θα σε φέρει πιο κοντά στο κέντρο σου.

Είναι σημαντικά τα πρότυπα. Οι αθλητές, οι επιστήμονες, οι εφευρέτες, οι πολεμιστές, οι επαναστάτες.

Και αν, όμως, ο προορισμός σου είναι μια ήρεμη ζωή, μια ζωή υγιής, γεμάτη αγάπη με ανθρώπους δικούς σου;

Ξέρεις αυτό που λένε ότι η επιτυχία έχει ένα τίμημα; Χρειάζεται να πληρώσεις αυτό το τίμημα. Πειθαρχημένες πολύωρες προπονήσεις & υπερωρίες δουλειάς.

Αν είσαι προετοιμασμένος να το ζήσεις αυτό και το κάνεις πολύ συνειδητά για το σκοπό που θέλεις, τότε αυτό είναι υπέροχο.

Όμως, ακόμα κι αν αποφασίσεις για μια ήρεμη, ταπεινή και όμορφη ζωή θα είναι και πάλι πλούσια και γεμάτη αγάπη.

Νιώθεις ότι θέλεις να γίνεις ήρωας;

Να διαπρέψεις, να ξεχωρίσεις; Να κάνεις κάτι μεγαλύτερο από εσένα; Να προσφέρεις;

Να δημιουργήσεις κάτι μεγάλο όπως έχουν κάνει οι άλλοι;

Στρέψε την προσοχή σου σε εσένα

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, δε χρειάζεται να ακολουθήσεις μαγικά βήματα.

Χρειάζεται απλώς να ακούσεις εσένα με όποιο τρόπο θεωρείς εσύ καλύτερο.

Έχε στο νου σου 2 πράγματα:

1) είσαι αρκετός: το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι αρκετός, ήρθες στον κόσμο πλήρης και αρκεί η ανάσα σου και ο χτύπος της καρδιάς σου.

2) το να θέλεις να διαπρέψεις είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και όχι ένας άμεσα επιτεύξιμος στόχος.

Τρόποι επαφής με τον εαυτό και τη βαθύτερη ουσία:

Διαλογισμός: με όποιο τρόπο / μέθοδο σε εξυπηρετεί καλύτερα και λειτουργεί για εσένα. Μπορεί να είναι απλώς 10 λεπτά παρατήρησης του εαυτού σε ήσυχο περιβάλλον.

– Yoga: Άσκηση – πρακτική στο mat, Τεχνικές αναπνοής πραναγιάμα, mandras

– Ατομική / ομαδική ψυχοθεραπεία: με μεθοδική δουλειά, ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, αφήνεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις, έρχεσαι σε επαφή με τις ρίζες σου και τα βαθύτερα θέλω και ανάγκες σου. Συστήνεται θεραπεία μέσω τέχνης ή έκφρασης, όπως πχ Ψυχόδραμα ή χοροθεραπεία.

– Περπάτημα: όπου μπορεί να σε εμπνεύσει και να σε φέρει σε κατάσταση ηρεμίας, όπως πχ στη φύση ή στην παραλία

– Ημερολόγιο: καταγραφή καθημερινών σκέψεων, ανησυχιών, προβληματισμών, ιδεών, πλάνων για το μέλλον, ευγνωμοσύνη για το παρελθόν.

– Ενασχόληση με τη φύση: η καλλιέργεια και η φροντίδα της γης (δέντρα, λαχανικά, λουλούδια) σε συνδέει με τη σοφία της δημιουργίας και της ύπαρξης.

– Ενασχόληση με τις τέχνες: με όποιο τρόπο μπορείς να εκφράσεις το συναισθηματικό σου κόσμο, όπως πχ μουσική ή ζωγραφική

Αγάπη: αγάπησε τον εαυτό σου με κάθε τρόπο. Φρόντισε τον ως το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο γιατί είναι. Όσο περισσότερο σε αγαπάς και φροντίζεις για τη σωματική και ψυχική σου υγεία και ευεξία τόσο γίνεσαι ο πρωταγωνιστής – ήρωας της δικής σου ζωής.

Πηγή 1ης δημοσίευσης: Πύλη Ψυχολογίας – Psychology.gr
Σύνδεσμος άρθρου: https://www.psychology.gr/thetiki-psychologia/3816-o-iroas-pou-den-anevike-ti-skala.html

Πειραιάς | Αναζητώντας τον αυθεντικό εαυτό

Πειραίας | Αναζητώντας τον αυθεντικό εαυτό | ψυχοδραματικά σεμινάρια αυτογνωσίας

Γνωριμία με το Ψυχόδραμα – εβδομαδιαία σεμινάρια αυτογνωσίας.

Στο Ψυχόδραμα εκφράζεσαι και μοιράζεσαι.
Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον μπορείς να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, να μοιραστείς θέματα που σε προβληματίζουν και με βιωματικό τρόπο και τεχνικές του θεάτρου να οδηγηθείς στην Κάθαρση.

Οφέλη:

 • Επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων
 • Επίλυση συγκρούσεων στο οικογενειακό και συντροφικό περιβάλλον
 • Επούλωση θλίψης από το χαμό ενός αγαπημένου προσώπου
 • Απαλλαγή από συμπεριφορές που μας περιορίζουν
 • Αύξηση της αυτό-αγάπης και την ενδυνάμωση της αποδοχής
 • Δημιουργία υγειών σχέσεων
 • Διερεύνηση και ενσωμάτωση των αλλαγών στη ζωή
 • Ανακάλυψη της δημιουργικότητας και του αυθορμητισμού
 • Αποσαφήνιση του μονοπατιού της ζωής προς τα όνειρα και τους στόχους.

Σύντομες πληροφορίες για το Ψυχόδραμα

Πιο αναλυτικά

Εισηγητής: Άγγελος Λεβέντης


Ημερομηνία & Ώρες Διεξαγωγής:
Από την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 | 19:30 – 21:00
και κάθε Τετάρτη έως τις 17 Ιουλίου

Κόστος:
15 Μαϊου Ανοιχτή, δωρεάν συνάντηση γνωριμίας
20€ (προπληρωμή μηνιαίως). Drop in: 25€

Απαραίτητη προκράτηση θέσης

Τόπος Διεξαγωγής:
Ambivert concept store
Πραξιτέλους 132
18532, Πειραιάς

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής:
693-2033752 | angelosleventis@gmail.com


Ο Άγγελος Λεβέντης είναι Κοινωνικός Λειτουργός – Ειδικευμένος στη ψυχοθεραπευτική μέθοδο του Ψυχοδράματος. Απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό, σε εκπαιδευτικούς, σε πρόσφυγες και σε ομάδες εφήβων ατομικά ή σε ομάδες με στόχο την αυτογνωσία ή ψυχοθεραπεία.

Οργανώνει θεματικά-βιωματικά workshop για επιχειρήσεις. Δραστηριοποιείται σε Χαλκίδα και Αθήνα. Εθελοντής στη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του Ο.ΚΑ.ΝΑ. Χαλκίδος και στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος.