Το Θεραπευτικό Συμβόλαιο – Πλαίσιο Θεραπείας

Δημοσιεύτηκε από τον/την Άγγελος Λεβέντης στις

Το Θεραπευτικό Συμβόλαιο ορίζει το σταθερό και ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργείται το πρόσφορο έδαφος για τη θεραπεία.

Η Θεραπευτική Σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, είναι αυτή που καθορίζει την ποιότητα και την εξέλιξη της θεραπείας. Και τα δύο μέρη δεσμεύονται να τηρήσουν εξαρχής τους όρους και τους κανόνες που θέτονται. Μια θεραπευτική σχέση χαρακτηρίζεται από αποδοχή, εμπιστοσύνη, σαφή όρια, σταθερότητα, συνοχή και αμοιβαία δέσμευση.

Ως Κοινωνικός Λειτουργός – Ψυχοθεραπευτής που παρέχει τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας κατέχω τη νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, επαρκή εκπαίδευση και εμπειρία στην ψυχοθεραπεία, ενώ βρίσκομαι πολύ συχνά σε εποπτεία για να βελτιώνομαι διαρκώς. Δεσμεύομαι ηθικά και δεοντολογικά, να εργαστώ χωρίς διακρίσεις για την ψυχική ανθεκτικότητα, την επούλωση τραυμάτων, την επίλυση δυσλειτουργικών μοτίβων και την ανακούφιση από τον πόνο και την δυσφορία, τιμώντας τόσο τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται όσο και το επάγγελμα του θεραπευτή.

Όροι συμμετοχής στην ψυχοθεραπεία

 • Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 45 λεπτά.
 • Αν αργήσετε στη συνεδρία σας, ο χρόνος σας δεν παρατείνεται.
 • Καθορίζεται από την αρχή η ημέρα και η ώρα και δεν αλλάζουν εκτός αμοιβαίων σοβαρών λόγων.
 • Τα ραντεβού ακυρώνονται μόνο για πολύ σοβαρό λόγο.
 • Εάν μια συνεδρία δεν ακυρωθεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν, πληρώνεται κανονικά. Εάν ο θεραπευτής αναγκαστεί να ακυρώσεις εκτάκτως μια συνεδρία, τότε παρέχει την επόμενη συνεδρία δωρεάν.
 • Το κόστος κάθε συνεδρίας είναι αυτό που καθορίζεται στην πρώτη συνάντηση.
ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ
 • Στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι πολύ πιθανό, χωρίς να υπάρχει σοβαρός ή εμφανής λόγος, να μη θέλετε να έρθετε σε μια συνεδρία, ή να νιώσετε ξαφνική αδιαθεσία κλπ. Σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να επιμείνετε στην προσέλευσή σας και να συζητήσετε τις δυσκολίες που βιώνετε ανοιχτά, εντός της συνεδρίας.
 • Μετά από δύο συνεχόμενες ακυρώσεις διερευνάται το έδαφος αυτών των ακυρώσεων, η δυναμική και η λειτουργία τους στη θεραπεία, το συμβόλαιο τίθεται υπό συζήτηση με ειλικρίνεια, αναστοχαστική διάθεση και αποδοχή.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Ή ΔΙΑΚΟΠΗ – ΠΑΥΣΗ
 • Η θεραπεία ολοκληρώνεται έχοντας εκπληρώσει του στόχους του θεραπευτικού πλάνου κατόπιν συνεννόησης και ομαλά. Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την προετοιμασία αποχωρισμού από την θεραπευτική σχέση και την ολοκλήρωση του κύκλου με θετικότητα και αισιοδοξία.
 • Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, αποφασίσετε να διακόψετε την θεραπεία σας, συζητήστε το ανοιχτά εντός των συνεδριών ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά ο κύκλος της θεραπευτικής σχέσης εντός 2 ακόμη συνεδριών.
ΑΠΟΡΡΗΤΟ & ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ
 • Η θεραπευτική διαδικασία καλύπτεται από το απόρρητο, δηλαδή από την αρχή της εχεμύθειας που διέπει το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού και Ψυχοθεραπευτή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μορφή επικοινωνίας και συνεργασίας με τον Ψυχοθεραπευτή παραμένει εμπιστευτική. Καμία πληροφορία δεν μοιράζεται με τρίτα ή συγγενικά πρόσωπα. Το αίτημα για επίσκεψη στον Ψυχοθεραπευτή διατυπώνεται αποκλειστικά από τον άμεσα ενδιαφερόμενο και δεν επιτρέπεται κανενός είδους διαμεσολάβηση από τρίτους ή συγγενείς.
 • Άρση απορρήτου προβλέπεται σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή του θεραπευόμενου ή τρίτων ή/και κατόπιν σχετικής έγγραφης αίτησης από δικαστικές αρχές. Σε περίπτωσης άρσης απορρήτου για προστασία της ζωής, ο Ψυχοθεραπευτής μοιράζεται μόνον τις απόλυτα αναγκαίες πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές κατόπιν επικοινωνίας με τον θεραπευόμενο.

Σημείωση: Οι συνεδρίες αυτές, στις οποίες θα λάβετε μέρος, είναι βιωματικές – ψυχοθεραπευτικές. Ο ψυχοθεραπευτής πληρεί απολύτως όλα τα κριτήρια ψυχοθεραπευτικής επάρκειας που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ψυχοθεραπείας (EAP).

Κατηγορίες: Ψυχοθεραπεία

Άγγελος Λεβέντης

Ο Άγγελος Λεβέντης εμπνέει τους ανθρώπους να ζουν μια καλύτερη ζωή όπως εκείνοι την ονειρεύονται.

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.