Το Θεραπευτικό Συμβόλαιο – Πλαίσιο Θεραπείας

Δημοσιεύτηκε από τον/την Άγγελος Λεβέντης στις

Το Θεραπευτικό Συμβόλαιο ορίζει το σταθερό και ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργείται το πρόσφορο έδαφος για τη θεραπεία.

Η Θεραπευτική Σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, είναι αυτή που καθορίζει την ποιότητα και την εξέλιξη της θεραπείας. Και τα δύο μέρη δεσμεύονται να τηρήσουν εξαρχής τους όρους και τους κανόνες που θέτονται. Μια θεραπευτική σχέση χαρακτηρίζεται από αποδοχή, εμπιστοσύνη, σαφή όρια, σταθερότητα, συνοχή και αμοιβαία δέσμευση.

Ως Κοινωνικός Λειτουργός – Ψυχοθεραπευτής που παρέχει τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας κατέχω τη νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, επαρκή εκπαίδευση και εμπειρία στην ψυχοθεραπεία, ενώ βρίσκομαι πολύ συχνά σε εποπτεία για να βελτιώνομαι διαρκώς. Δεσμεύομαι ηθικά και δεοντολογικά, να εργαστώ χωρίς διακρίσεις για την ψυχική ανθεκτικότητα, την επούλωση τραυμάτων, την επίλυση δυσλειτουργικών μοτίβων και την ανακούφιση από τον πόνο και την δυσφορία, τιμώντας τόσο τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται όσο και το επάγγελμα του θεραπευτή.

Όροι συμμετοχής στην ατομική ψυχοθεραπεία

 • Η διάρκεια της κάθε ατομικής συνεδρίας είναι 45 λεπτά. Οι ομαδικές συναντήσεις έχουν διάρκεια 90 λεπτά.
 • Αν αργήσετε στη συνεδρία σας, ο χρόνος σας δεν παρατείνεται.
 • Καθορίζεται από την αρχή η ημέρα και η ώρα και δεν αλλάζουν εκτός αμοιβαίων σοβαρών λόγων.
 • Η πληρωμή της θεραπευτικής ομάδας γίνεται στην 1η συνάντηση κάθε μήνα για όλο το μήνα και δεν επιμερίζεται ανά προσέλευση.
 • Το κόστος κάθε συνεδρίας είναι αυτό που καθορίζεται στο τέλος της 1ης συνάντηση. Υπόκειται σε ετήσια αναπροσαρμογή. Περισσότερα για το κόστος των συνεδριών.
ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ
 • Τα ραντεβού ακυρώνονται μόνο για πολύ σοβαρό λόγο.
 • Σε περίπτωση που είναι απαραίτητη ανάγκη να ακυρώσεις μία συνεδρία, χρειάζεται να με ενημερώσεις το λιγότερο 48 ώρες νωρίτερα, για να μπορέσουμε να βρούμε μία εναλλακτική μέρα και ώρα. Η συγκεκριμένη συνεδρία θα μετατεθεί για άλλη μέρα/ώρα την ίδια ή την επόμενη εβδομάδα.
 • Στην περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη ακύρωση, η συνεδρία θα χρεωθεί κανονικά. Εάν ο θεραπευτής αναγκαστεί να ακυρώσει εκτάκτως μια συνεδρία, τότε παρέχει την επόμενη συνεδρία δωρεάν.
 • Στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι πολύ πιθανό, χωρίς να υπάρχει σοβαρός ή εμφανής λόγος, να μη θέλετε να έρθετε σε μια συνεδρία, ή να νιώσετε ξαφνική αδιαθεσία κλπ. Σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να επιμείνετε στην προσέλευσή σας και να συζητήσετε τις δυσκολίες που βιώνετε ανοιχτά, εντός της συνεδρίας.
 • Μετά από δύο συνεχόμενες ακυρώσεις διερευνάται το έδαφος αυτών των ακυρώσεων, η δυναμική και η λειτουργία τους στη θεραπεία, το συμβόλαιο τίθεται υπό συζήτηση με ειλικρίνεια, αναστοχαστική διάθεση και αποδοχή.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Ή ΔΙΑΚΟΠΗ – ΠΑΥΣΗ
 • Η θεραπεία ολοκληρώνεται έχοντας εκπληρώσει του στόχους του θεραπευτικού πλάνου κατόπιν συνεννόησης και ομαλά. Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την προετοιμασία αποχωρισμού από την θεραπευτική σχέση και την ολοκλήρωση του κύκλου με θετικότητα και αισιοδοξία.
 • Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, αποφασίσετε να διακόψετε (ή θέσετε σε παύση) τη θεραπεία σας, συζητήστε το ανοιχτά εντός των συνεδριών ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά ο κύκλος της θεραπευτικής σχέσης εντός 2 ακόμη ατομικών συνεδριών ή 3 ομαδικών συνεδριών.
 • Το κομμάτι του αποχαιρετισμού έχει μεγάλη αξία καθώς θα είναι μία συνάντηση για να δούμε τι έχουμε κάνει ως τώρα αλλά και να αποχαιρετιστούμε, τιμώντας έτσι, τη δουλειά που έχουμε κάνει μαζί και το ίδιο το άτομο με τον εαυτό του.
ΑΠΟΡΡΗΤΟ & ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ
 • Η θεραπευτική διαδικασία καλύπτεται από το απόρρητο, δηλαδή από την αρχή της εχεμύθειας που διέπει το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού και Ψυχοθεραπευτή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μορφή επικοινωνίας και συνεργασίας με τον Ψυχοθεραπευτή παραμένει εμπιστευτική. Καμία πληροφορία δεν μοιράζεται με τρίτα ή συγγενικά πρόσωπα. Το αίτημα για επίσκεψη στον Ψυχοθεραπευτή διατυπώνεται αποκλειστικά από τον άμεσα ενδιαφερόμενο και δεν επιτρέπεται κανενός είδους διαμεσολάβηση από τρίτους ή συγγενείς.
 • Άρση απορρήτου προβλέπεται σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή του θεραπευόμενου ή τρίτων ή/και κατόπιν σχετικής έγγραφης αίτησης από δικαστικές αρχές. Σε περίπτωσης άρσης απορρήτου για προστασία της ζωής, ο Ψυχοθεραπευτής μοιράζεται μόνον τις απόλυτα αναγκαίες πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές κατόπιν επικοινωνίας με τον θεραπευόμενο.

Σημείωση: Οι συνεδρίες αυτές, στις οποίες θα λάβετε μέρος, είναι βιωματικές – ψυχοθεραπευτικές. Ο ψυχοθεραπευτής πληρεί απολύτως όλα τα κριτήρια ψυχοθεραπευτικής επάρκειας που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ψυχοθεραπείας (EAP).

Κατηγορίες: Ψυχοθεραπεία

Άγγελος Λεβέντης

Ο Άγγελος Λεβέντης εμπνέει τους ανθρώπους να ζουν μια καλύτερη ζωή όπως εκείνοι την ονειρεύονται. Είναι Ψυχοθεραπευτής, SW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται στο Ψυχόδραμα, Θέματα Ταυτότητας και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Αυταξία και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα. Συνδεθείτε μαζί του στο www.angelosleventis.gr και στο Instagram (@angelosleventis)