Zen Ομάδες – Ομαδική Ψυχοθεραπεία
Αν σκέφτεσαι να κάνεις ψυχοθεραπεία υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές. Μια από αυτές είναι η ομαδική ψυχοθεραπεία. Ανάλογα με τα θέματα που θέλεις να επεξεργαστείς, η ομαδική θεραπεία μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για να μοιραστείς τις ανησυχίες σου και να κάνεις θετικές αλλαγές στη ζωή.
Τι να περιμένω;

Η ομαδική θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως 1 θεραπευτή που συντονίζει μια ομάδα 6-8 ατόμων. Η ομαδική συνάντηση είναι εβδομαδιαία σε σταθερή μέρα και ώρα και έχει διάρκεια 1,5 ώρα (90 λετπά.
Οι διαδικτυακές συναντήσεις γίνονται μέσω Zoom και οι δια ζώσης το γραφείο του Zen Therapy Center.
Κάποια άτομα κάνουν ταυτόχρονα και ατομική θεραπεία, ενώ άλλα συμμετέχουν μόνο σε ομάδα. Η πρότερη ατομική θεραπεία δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη σε ομάδα. Απαραίτητη είναι μια τουλάχιστον κατ’ ιδίαν συνάντηση με το θεραπευτή πριν την ένταξη στην ομάδα, όπου έχει την ευκαιρία το άτομο να μοιραστεί τους λόγους που θέλει να ξεκινήσει θεραπεία.
Υπάρχουν ομάδες στόχου, πχ για την κατάθλιψη, τις διατροφικές διαταραχές, τις αγχώδεις διαταραχές, τον χρόνιο πόνο, κ.α. Και άλλες ομάδες που εμπεριέχουν κάθε άτομο με οποιοδήποτε θέμα. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση είναι πολύ βοηθητικό γιατί δεδομένου ότι η ομάδα είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, το άτομο έχει την ευκαιρία να δει τον αντίκτυπο αυτών που μοιράζεται και το πως αισθάνεται μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Μέσα στην ομάδα βελτιώνονται οι δεξιότητες επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης, επεξεργάζεται μια σειρά θεμάτων όπως θυμός, μοναξιά, ντροπή – ενοχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Στην 1η συνάντηση τα μέλη συστήνονται και μοιράζονται τους λόγους που έρχονται στην ομάδα. Γίνονται βιωματικές ασκήσεις που βοηθούν τη διαδικασία. Στην πορεία των συναντήσεων, στην αρχή κάθε συνάντησης κάθε άτομο έχει συνήθως 3-5’ να δώσει ένα «στίγμα» (μια σύντομη αναφορά) για το που βρίσκεται και αν φέρνει κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Μπορεί, επίσης, να συζητήσει την πρόοδο και τυχόν δυσκολίες που συνάντησε από την προηγούμενη συνάντηση ως εκείνη τη στιγμή. Έπειτα, η ομάδα μαζί με το συντονιστή-θεραπευτή συναποφασίζει να ασχοληθεί με 1-2 θέματα σε κάθε συνάντηση. Ανάλογα με την πορεία της ομάδας και την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση, αυτό μπορεί να προσαρμοστεί και να αλλάξει. Όλα τα μέλη συμμετέχουν σε όλα τα θέματα, η αφορμή, όμως, μπορεί να ξεκινήσει κάθε φορά από 1 άτομο.
Οφέλη ομαδικής ψυχοθεραπείας:
Η συμμετοχή σε μία ομάδα αγνώστων μπορεί να είναι φοβιστικό με μια πρώτη ματιά, αλλά η ομαδική θεραπεία προσφέρει οφέλη που η ομαδική θεραπεία δε μπορεί. Βλέπουμε συχνά τα μέλη των ομάδων να είναι σχεδόν πάντα έκπληκτα από το πόσο ανταποδοτική μπορεί να είναι η ομαδική εμπειρία.

Οι ομάδες λειτουργούν ως ένα υποστηρικτικό δίκτυο και μια σανίδα σωτηρίας. Τα όσα μοιράζονται τα άλλα μέλη της ομάδας σου προσφέρουν συγκεκριμένες ιδέες για το πως μπορείς να ξεπεράσεις / βελτιώσεις μια δύσκολη κατάσταση ή μια πρόκληση που σου φέρνει η ζωή και, ταυτόχρονα να έχεις δίπλα σου άτομα σε όλη αυτή την πορεία.
Το να μοιράζεσαι σε μια σταθερή συχνότητα το πως είσαι και η ακρόαση άλλων ατόμων βοηθάει, επίσης, στο να θέσεις τα θέματά σου σε μια νέα προοπτική που δεν την είχες φανταστεί προηγουμένως. Πολλά περισσότερα άτομα από όσα φαντάζεσαι έχουν κάποια δυσκολία, δυσφορία ή ένα θέμα που σχετίζεται με την ψυχική υγεία, αλλά πολύ σπάνια το μοιράζονται με άτομα που δεν ξέρουν καλά. Πολλές φορές μπορεί να αισθάνεσαι ότι είσαι το μόνο άτομο που το βιώνεις αυτό – ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ. Είναι μεγάλη ανακούφιση να ακούς και άλλες άτομα να συζητάνε τι διαδραματίζεται στη ζωή τους και να καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι το μόνο άτομο με δυσκολίες.
Η ποικιλομορφία είναι άλλο ένα βασικό όφελος της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Τα άτομα έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και παρελθόν και βλέπουν τη ζωή και τις καταστάσεις με διαφορετική οπτική ματιά. Βλέποντας πως τα άλλα άτομα αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και κάνουν θετικές αλλαγές, μπορείς να ανακαλύψεις μια νέα σειρά στρατηγικών για το πως να αντιμετωπίσεις κι εσύ τα θέματα που σε ανησυχούν.

Πρότυπο
Τα μέλη λειτουργούν σαν πρότυπα για τα άλλα μέλη της ομάδας. Παρατηρώντας το πως ένα μέλος διαχειρίζεται ένα θέμα επιτυχώς, τα άλλη μέλη μπορούν να δουν ότι υπάρχει ελπίδα για βελτίωση. Καθώς κάθε άτομο εξελίσσεται, αποτελεί και πρότυπο και υποστηρικτική φιγούρα για τα άλλα άτομα.
Κοινωνικές Δεξιότητες
Στην ομαδική διεργασία, ο Θεραπευτής μπορεί να δει από πρώτο-χέρι πως κάθε άτομο αλληλεπιδρά με τα υπόλοιπα άτομα. Με αυτές τις πληροφορίες που λαμβάνει, μπορεί να προσφέρει χρήσιμη ανατροφοδότηση σε κάθε θεραπευόμενο άτομο.
Η ομαδική ψυχοθεραπεία προσφέρει:
- Ένα ασφαλές πλαίσιο για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να ανακαλύψει τη φύση της ψυχοσυναισθηματικής σου κατάστασης
- Ένα μέρος να λάβεις και να προσφέρεις υποστήριξη σε άλλα άτομα που βιώνουν παρόμοιες δυσκολίες
- Έκθεση σε νέες συμπεριφορές, σκέψεις, και απόψεις οι οποίες θα εμπλουτίσουν την οπτική σου για τη ζωή
- Ένα μέρος που δεν αισθάνεσαι μοναξιά
- Ένα θετικό υποστηρικτικό σύστημα
- Βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων
Κάτι περισσότερη από υποστήριξη:

Παρότι τα μέλη της ομάδας είναι πολύ χρήσιμη πηγή υποστήριξης, οι ομαδικές θεραπευτικές συναντήσεις προσφέρουν πολλά περισσότερα από ομάδες αυτοβοήθειας. Οι ομαδικές συναντήσεις θεραπευτικού χαρακτήρα που συντονίζονται από έναν Ψυχοθεραπευτή με εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση, είναι εκεί για να καθοδηγήσει τα άτομα να ανακαλύψουν αποτελεσματικές εξατομικευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης των θεμάτων που έχεις. Η καθοδήγηση του ειδικού μεταμορφώνει την ομαδική εμπειρία για να λάβεις τα βέλτιστα οφέλη.
Είσοδος σε Ομάδα
Στη διαδικασία επιλογής μια ψυχοθεραπευτικής ομάδας μπορεί να έχεις τις ακόλουθες ερωτήσεις:
Η ομάδα είναι ανοιχτή ή κλειστή;
Οι ανοιχτές ομάδες δέχονται νέα μέλη οποιαδήποτε στιγμή. Οι κλειστές ομάδες είναι εκείνες που όλα τα μέλη του γκρουπ ξεκινούν την ίδια στιγμή και δεν μπαίνουν καινούρια μέλη οποιαδήποτε στιγμή. Σε μια κλειστή ομάδα μπορεί 1 ή 2 φορές το χρόνο κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα, σε περίπτωση που έχει αποχωρήσει κάποιο άτομο, να εισέλθει ένα νέο άτομο. Αυτό γίνεται μόνο για το όφελος της ομαδικής διεργασίας.
Πόσο διαρκούν οι ομάδες;
Η ομαδική ψυχοθεραπεία έχει συνήθως διάρκεια από 1 – 3 έτη. Υπάρχουν κάποια άτομα που παραμένουν για περισσότερο χρόνο στην ίδια ομάδα, ή που ολοκληρώνουν έναν κύκλο και στην πορεία της ζωής τους ξεκινούν έναν καινούριο κύκλο.
Πόσα άτομα είναι στην ομάδα;
Υπάρχουν μικρές ομάδες των 6-8 ατόμων και μεγαλύτερες ομάδες των 15-30 ατόμων.
Πόσο μοιάζουν τα μέλη;
Οι ομάδες λειτουργούν καλύτερα όταν τα μέλη λειτουργούν σε ένα παρόμοιο επίπεδο και έχουν βιώσει παρόμοιες δυσκολίες, ταυτόχρονα, όμως, το διαφορετικό υλικό που φέρνει κάθε μέλος αποτελεί σημαντικό πλούτο για το προχώρημα όλων των μελών της ομάδας. Καλωσορίζουμε κάθε διαφορετικότητα.
Είναι αρκετή η ομαδική ψυχοθεραπεία;
Πολλά άτομα βρίσκουν χρήσιμο να συμμετέχουν ταυτόχρονα και σε ατομικό και σε ομαδικό θεραπευτικό επίπεδο. Το να συνδυάζεις πολλαπλούς τρόπους ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας ενισχύει τη δυνατότητα μόνιμων μακροχρόνιων αλλαγών. Ταυτόχρονα, πέραν της ψυχοθεραπείας, τα μέλη ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και σε άλλες ατομικές / ομαδικές δραστηριότητες που μπορούν να τους βοηθήσουν.
Πόσα να μοιραστώ;

Η τήρηση του απορρήτου είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των βασικών κανόνων της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Ωστόσο, δεν είναι υπάρχει απόλυτη εγγύηση της ιδιωτικότητας όταν μοιράζεσαι πράγματα με άλλα άτομα, οπότε χρησιμοποιώντας μια κοινή λογική του να μοιραστείς όσα θα μοιραζόσουν σε ένα άτομο που γνώριζες τυχαία για πρώτη φορά. Σταδιακά χτίζεται η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια του να μοιραστείς περισσότερα και περισσότερα. Χρειάζεται να έχεις στο νου σου ότι δεν είσαι το μόνο άτομο που μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες. Οι ομάδες δουλεύουν καλύτερα όταν υπάρχει μια ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ των μελών. Τα μέλη ξεκινούν σαν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα τους νιώθεις ως μια χρήσιμη και αξιόπιστη πηγή υποστήριξης και βοήθειας. Είναι σημαντικό να σεβαστείς τα άλλα άτομα όπως θα ήθελες να σε σεβαστούν.
Δεδομένα για τις Ομάδες του κου Λεβέντη Άγγελου:
- Η ομάδα έχει θεραπευτικό – αυτογνωσιακό χαρακτήρα.
- Είναι κλειστή ομάδα, 6-8 ατόμων, διάρκειας 90 λεπτών.
- Πραγματοποιείται σε κοινή σταθερή μέρα/ώρα.
- Διάρκεια συναντήσεων: Συμφωνία της ομάδας για κύκλο συγκεκριμένων (5-6) συναντήσεων ή ετήσιας διάρκειας
- Συμμετέχουν όλα τα άτομα στη διαδικασία, κάθε άτομο στο βαθμό που θέλει και μπορεί.
- Όλα τα άτομα και όλα τα θέματα είναι ευπρόσδεκτα.
- Δεν υπάρχει κριτική – σχολιασμοί.
- Τα μέλη εξελίσσονται σε υγιείς βοηθητικούς καθρέφτες των άλλων ατόμων.
- Η θεματολογία διαμορφώνεται από την ομάδα και εξειδικεύεται κάθε φορά σε κάθε συνάντηση. Όλα αφορούν όλους. Ανεξαρτήτως επιλογής θέματος, συμμετέχουν όλα τα άτομα σε αυτή τη διαδικασία και μοιράζονται κοινά βιώματα.
- Τα άτομα που συμμετέχουν σε μια ομάδα δεν πρέπει να έχουν μεταξύ τους φιλική / συγγενική σχέση.
- Προηγείται είτε συμμετοχή σε εισαγωγικό βιωματικό σεμινάριο ψυχοδράματος ή τουλάχιστον μια ατομική συνάντηση 30’ και όλα τα άτομα υπογράφουν το Συμβόλαιο Ομάδας πριν την 1η ομαδική συνάντηση.
Κόστος
Το κόστος είναι μηνιαίο, κι όχι εβδομαδιαίο, δεδομένου ότι κάποιοι μήνες έχουν 5 εβδομάδες και κάποιοι 4. Προπληρώνεται στην αρχή του μήνα και δεν αλλάζει το κόστος σε περίπτωση απουσίας. Υπάρχει διάλειμμα Χριστουγέννων 1 εβδομάδα, Πάσχα 1 εβδομάδα & καλοκαιριού 1-2 μήνες κατόπιν συμφωνίας. Για εθνικές εορτές που συμπέφτουν στην ημέρα της ομάδας συναποφασίζεται ημέρα / ώρα αναπλήρωσης. Αναλυτικά μπορείς να δεις εδώ την τιμολογιακή πολιτική και πλαίσιο θεραπείας.
Αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν ανοιχτές θέσεις!