Τα 11 πιο ουσιαστικά στοιχεία μίας ζωής μυθικής άξιας

Δημοσιεύτηκε από τον/την Άγγελος Λεβέντης στις

Είναι τόσο εύκολο να παγιδευτείς στη δυσκολία των ευκολιών που σου προσφέρονται.  Είναι τόσο σαγηνευτικό να ξοδέψεις τις πολυτιμότερες ώρες σου σκαρφαλώνοντας σε βουνά που στο τέλος μπορεί να αποδειχτούν ότι είναι τα λάθος βουνά.

Θέλω να ζήσεις μια ασυνήθιστη (μη συνηθισμένη) ζωή. Μια ζωή που θα νιώθεις πλήρως ζωντανός, θα μοιράζεσαι το δώρο της ύπαρξής σου και θα προσφέρεις το λιθαράκι σου σε αυτό τον κόσμο, ίσως τις περισσότερες φορές με το να είσαι απλώς εσύ, ο εαυτός σου.

Προσπάθησε να θυμηθείς αυτό που έχεις ήδη μέσα σου…

Ο πραγματικός ηγέτης – με σφαιρική ματιά του κόσμου – ζει πάντα με στόχο.  Εστιάζει έντονα στις προτεραιότητες που θα δημιουργήσουν την υπέρτατη εμπειρία ζωής.

Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με τα 11 πιο ουσιαστικά στοιχεία μίας ζωής μυθικής άξιας.

#1. Αυτοπεποίθηση. «Τίμα τον εαυτό σου!» Αυτό σημαίνει να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου.  Να εξυμνείς τις αρετές σου.  Να αποδέχεσαι τις ατέλειές σου.  Να σέβεσαι τις αξίες σου.  Να πραγματοποιείς τα όνειρά σου.  Ακόμη και αν όλοι γύρω σου δε σε καταλαβαίνουν.

#2. Ηρωισμός. Όσο μεγαλύτερη η ορμή που νιώθεις για να ολοκληρώσεις κάτι ξεχωριστό, τόσο πιο μεγάλο πόνο μπορεί να νιώσεις σε περίπτωση αποτυχίας. Όσο πιο έξω από τα νερά σου είσαι τόσο περισσότερους φόβους θα έχεις να αντιμετωπίσεις.  Και τόσο περισσότερα πεσίματα θα χρειαστεί να αντέξεις. Κρατώντας την αρχική σου δέσμευση θα έρθει βαθειά ικανοποίηση και θα ανασυρθεί η φυσική σου δύναμη.

#3. Πηγαία Σύνδεση. Έχουμε φτιαχτεί για να αγαπάμε. Ας είμαστε αρκετά γενναίοι για να ανοίξουμε τις καρδιές μας εκεί που οι απογοητεύσεις της ζωής μας έχουν συρρικνώσει. Έτσι λειτουργούν οι ήρωες. Ο σούπερμαν ξέρει την αδυναμία του, τον κρυπτονίτη του. Εσύ ξέρεις τον κρυπτονίτη σου αλλά πέρα και έξω από αυτό έχεις δυνάμεις. Συνδέσου με την πηγή, τον εαυτό σου. Από εκεί μπορείς να αντλήσεις ό,τι χρειαστείς.

#4. Δημιουργική έκφραση.  Νιώθω απίστευτα δημιουργικός.  Οι ιδέες ώρες-ώρες ρέουν ασταμάτητα. Πραγματικά απίστευτα περίεργος με κάθε τι νέο στη ζωή μου.  Μου αρέσει πάρα πολύ να μαθαίνω.  Η φυσική και η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη μου είναι γεμάτη με βιβλία και ηχοβιβλία. Υποψιάζομαι πως και εσύ για να διαβάζεις ακόμα αυτό το άρθρο είσαι κάπως έτσι. Και πραγματικά η αφοσίωση σου στο να εκφράσεις τη δημιουργικότητα σου, σε χαροποιεί. Και αυξάνεται με αυτό τον τρόπο η επίδραση που έχεις και στις ζωές των άλλων ανθρώπων.

Αν δεν έχεις βρει τρόπο να εκφραστείς δημιουργικά, το Ψυχόδραμα μπορεί να είναι αυτό που ψάχνεις.

#5. «Δράττοντας της ευκαιρίας». Η δουλειά του ηγέτη είναι ολοκληρώνει διαδικασίες. Εμμένει στην εφαρμογή των θεωριών και όχι απλά στη συζήτησή τους. Είναι απίστευτο το τι συμβαίνει στην αυτό-εικόνα σου και στην αυτοπεποίθησή σου όταν υπερβαίνεις την αναβλητικότητά σου και κάνεις ακριβώς αυτό που χρειάζεται να κάνεις.  Όσο δύσκολο κι αν είναι.

Αντικατέστησε τη φράση «θα προσπαθήσω» με τη φράση «θα κάνω ό,τι χρειαστεί», διαφορετικά μην έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτό για το οποίο παλεύεις είναι η 1η σου προτεραιότητα!

#6. Μοντελοποίηση του ισχυρού. Ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερους ήρωες.  Γιατί να περιμένεις τους ήρωες όταν μπορείς να γίνεις ένας από αυτούς; Κάθε μέρα είσαι ευλογημένος με την ευκαιρία να δείξεις στους ανθρώπους τι είναι θετικότητα, τι παραγωγικότητα, τι θάρρος, τι αξιοπρέπεια.  Κάνοντάς το αυτό με συνέπεια μπορείς να γίνεις μέρος της ομάδας των ανθρώπων που κάνουν τη διαφορά.

Είσαι έτοιμος να ζήσεις μία ζωή τέτοιου επιπέδου;

Θέλεις να δουλέψουμε μαζί για να δημιουργήσεις αυτές τις εσωτερικές ιδέες και τρόπους ύπαρξης;  Αν ναι, θα χαιρόμουν να είμαι δίπλα σου!

#7. Ευτυχία. Ένα εξαιρετικό επίτευγμα χωρίς παράλληλη αίσθηση ευτυχίας μοιάζει να είναι μια κενή νίκη.  Ναι, φτιάξε συνθήκες ώστε να κατέχεις το σώμα ή τα εργαλεία που χρειάζεσαι, φρόντισε να είσαι παραγωγικός και εκμεταλλεύσου τις δυνατότητές σου. Αλλά σε παρακαλώ μη ξεχνάς να ταξιδεύεις πολύ, να διαβάζεις βιβλία, να γελάς δυνατά, να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου ανθρώπους, να βλέπεις τέχνη που σε εμπνέει, να τρως νόστιμο φαγητό και να περνάς χρόνο στη φύση.

#8. Περιπέτεια. Το ανθρώπινο μυαλό και πνεύμα λαχταρούν την καινοτομία.  Μεγαλώνουμε και διευρύνουμε τις δυνατότητές μας κάνοντας δύσκολα πράγματα.  Σε αυτό που αντιστέκεσαι περισσότερο είναι να χάσεις την γενναιότητά σου.  Διεκδίκησέ την, είναι δικιά σου.

#9. Ταπεινότητα.  Το θέμα με την ευτυχία είναι πως όταν εμφανίζεται είναι εύκολο να χάσουμε την όρεξη, την ειλικρίνεια, την ενσυναίσθηση, την όλη προσπάθεια που μας έφερε εκεί.  Για αυτό, λοιπόν, και τόσες αυτοκρατορίες πέφτουν.  Για αυτό τόσα ινδάλματα χάνονται. Το ένα πράγμα που πραγματικά πρέπει να παλέψεις είναι να κρατήσεις τα πόδια σου στο έδαφος!

Γιατί ένας από τους βασικότερους παράγοντες είναι η μεγάλη διάρκεια.  Από την στιγμή που κυβερνάει ο εγωισμός σου, η απόδοσή σου δεν θα έχει πλέον σημασία.

#10. Υπηρετώντας την ανθρωπότητα. Οι ζωές που θα αγγίξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από το εισόδημα. Αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι  μόνο το πώς ζεις, είναι το ποιους βοηθάς. Όσα έχω επενδύσει στον εαυτό ποτέ τόσο στο δικό μου κέρδος, αλλά ώστε να μπορώ να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται.  Και με μεγάλο σεβασμό σας ζητώ να κάνετε το ίδιο.

#11. Οικειότητα με τον θάνατο. Το μόνο σίγουρο πράγμα τη στιγμή της γέννησής σου είναι ότι θα πεθάνεις. Να ζεις με τον θάνατο κατά νού.  Όχι με την έννοια της θλίψης ή της ματαιότητας.  Αλλά με την ιδέα και το συναίσθημα ότι εσύ και εγώ ποιος ξέρει ποια θα είναι η τελευταία μας μέρα συνάντησης.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, το αναφέρει με τόσο ενδιαφέροντα τρόπο: “Στη ζωή του ανθρώπου, ο χρόνος του είναι η στιγμή, η ύπαρξη είναι μία συνεχής ροή και η αίσθηση είναι η σκιά,  το σώμα του μία σειρά από σκουλήκια, η ψυχή του μία δίνη που στροβιλίζεται, η μοίρα του σκοτεινή και η φήμη του αμφίβολη.

Έτσι λοιπόν, σταμάτα να σκέφτεσαι πολύ κάθε σου κίνηση. Σταμάτα να ανησυχείς για τα πράγματα που μπορεί να μη συμβούν ποτέ. Σταμάτα να υποτιμάς την ευφυΐα σου. Σταμάτα να φοβάσαι τον αντικατοπτρισμό σου στον καθρέφτη.  Και ξεκίνα να ζεις με τον τρόπο που μόνο εσύ ξέρεις να απολαμβάνεις την ζωή.

Τελικά, είσαι ένας αυθεντικά υπέροχος άνθρωπος!

Εδώ που έφτασες, λίγο δεν είναι. – Κ.Π. Καβάφης

Αν αυτό το άρθρο άγγιξε την καρδιά σου και την έκανε πιο ανοιχτή τότε ο αυθεντικός σου εαυτός ήρθε ακόμα περισσότερο στην επιφάνεια.

Αν νιώθεις έτοιμος να εκφράσεις τα δώρα της ψυχής σου, να επικηρύξεις τις νίκες σου αντί τους φόβους σου, να νιώσεις μια εξαιρετική, ευτυχή, ισχυρή, ήρεμη και ανυψωτική ζωή…

…η σκηνή είναι δικιά σου.


Άγγελος Λεβέντης

Ο Άγγελος Λεβέντης εμπνέει τους ανθρώπους να ζουν μια καλύτερη ζωή όπως εκείνοι την ονειρεύονται. Είναι Ψυχοθεραπευτής, SW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται στο Ψυχόδραμα, Θέματα Ταυτότητας και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Αυταξία και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα. Συνδεθείτε μαζί του στο www.angelosleventis.gr και στο Instagram (@angelosleventis)