Όπου και να πάω, εδώ είμαι.

Δημοσιεύτηκε από τον/την Άγγελος Λεβέντης στις

Όλα τα βάσανα ή όλη η ταλαιπωρία από την οποία μπορεί να υποφέρει ένας άνθρωπος, όπως η ανησυχία, η κατάθλιψη, οι αντιδράσεις σε τραύματα καθώς και οι συμπεριφορές εθισμού προκύπτουν από μία πολύ απλή στρατηγική του μυαλού μας να ξεφύγει. Αν μάθουμε πώς να είμαστε καλά με το να είμαστε εδώ και να ζούμε το εδώ και το τώρα, πολλά από τα προβλήματά μας θα αρχίσουν φθίνουν…

Παρόλα αυτά υπάρχει μία ανακολουθία. Το εδώ δεν είναι πάντα το καλύτερο μέρος για να βρισκόμαστε ειδικά στην περίπτωση που νιώθουμε πολύ ασταθείς συναισθηματικά. Το να προσπαθήσουμε να σφίξουμε τα δόντια μας και να μείνουμε εδώ, ειδικά στην περίπτωση που είμαστε εν μέσω μίας κρίσης πανικού ή μίας υπερβολικής αντίδρασης σε κάποιο τραύμα, το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει τη δυσκολία και θα φέρει άλλα πολλά μαζί του. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να αποσπάσουμε την προσοχή μας ή να στρέψουμε την εστίασή μας σε κάτι άλλο.

Μερικές φορές μοιάζει η τέλεια λύση να στραφούμε στην τηλεόραση ή στα social media. Είναι αυτή η «βαβούρα» που νιώθουμε ότι θα κάνει να σωπάσει ό,τι μας ανησυχεί. Και πολλές φορές πετυχαίνει. Εναλλακτικά, όμως, μπορούμε να σωπάσουμε ή να πάμε μία βόλτα και να εστιάσουμε σε όλες τις εισερχόμενες οπτικές και ηχητικές πληροφορίες γύρω μας.

Αν νιώθουμε λίγο πιο σταθεροί, μπορούμε να ανιχνεύσουμε κάποιο είδος ανεκτικότητας, το μυαλό μας θα μάθει ότι είναι πραγματικά φυσιολογικό να είμαστε εδώ και δε χρειάζεται να φρικάρουμε ή να κρίνουμε τον εαυτό μας τόσο αυστηρά.

Στην πραγματικότητα, ίσως, υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθουμε μέσω του να είμαστε παρόντες σε κάτι τόσο δύσκολο.

Δοκίμασε σήμερα να εφαρμόσεις την παρακάτω ιδέα. Κάθε τόσο, σταμάτα ότι κάνεις και πες «Όπου και να πάω, εδώ είμαι» ή απλώς «Είμαι εδώ». Και παρατήρησε πώς αντιδράς σε αυτό.

Μπορείς να μάθεις να είσαι παρών,- ούσα,-όν σε αυτή τη ζωή και να ανοιχτείς στα θαύματα που συμβαίνουν γύρω μας.

Είμαι εδώ ό,τι χρειαστείς! 🙏🏻😇


Άγγελος Λεβέντης

Ο Άγγελος Λεβέντης εμπνέει τους ανθρώπους να ζουν μια καλύτερη ζωή όπως εκείνοι την ονειρεύονται. Είναι Ψυχοθεραπευτής, SW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται στο Ψυχόδραμα, Θέματα Ταυτότητας και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Αυταξία και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα. Συνδεθείτε μαζί του στο www.angelosleventis.gr και στο Instagram (@angelosleventis)