Σε καταλαβαίνω. Και εγώ έχω βιώσει κρίσεις πανικού. Είναι πραγματικά μια τρομακτική εμπειρία.
Όλο σου το είναι μπαίνει σε κατάσταση απόλυτου κινδύνου. Βιώνεις μια μεγάλη απειλή – που όμως δεν υπάρχει.
Όταν είσαι μέσα σε αυτό, σου φαίνεται πως ο κόσμος σου τελειώνει.
Αλλά, όταν το δεις από λίγο πιο μακριά και αρχίζεις να αναρωτιέσαι: Γιατί μου συμβαίνει αυτό; Και αρχίζεις να το ψάχνεις, μπορεί και να ανακαλύψεις τον πλούτο του αυθεντικού σου εαυτού.
Όπως και να χει, ένα είναι σίγουρο: Οι κρίσεις πανικού είναι το καμπανάκι του εαυτού σου που σου ζητά να φροντίσεις το μέσα σου.
Να φροντίσεις εσένα σε βάθος.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε περισσότερα για την κρίση πανικού και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
Τι Είναι Η Κρίση Πανικού;
Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό και έντονο επεισόδιο άγχους που εμφανίζεται απρόσμενα, ακόμα και σε καταστάσεις που δεν είναι αντικειμενικά επικίνδυνες. Χαρακτηρίζεται από μια απότομη αύξηση του φόβου ή της δυσφορίας, η οποία κορυφώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.
Προκαλεί έντονες σωματικές αντιδράσεις όπως ταχυκαρδία, δύσπνοια, ζάλη, τρέμουλο και μυϊκή ένταση, καθώς και από γνωστικά συμπτώματα, όπως ο φόβος απώλειας ελέγχου, τρέλας ή θανάτου. Παρόλο που η εμπειρία είναι τρομακτική, η κρίση πανικού είναι προσωρινή και δεν είναι επικίνδυνη για τη σωματική υγεία.
Πόσο Διαρκεί Μια Κρίση Πανικού;
Μια κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει από 5 λεπτά έως μισή ώρα (κατά μέσο όρο) αλλά οι σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της μπορεί να παραμείνουν για αρκετές ώρες. Ωστόσο, η έντασή της κορυφώνεται συνήθως μέσα στα πρώτα 10 λεπτά και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται σταδιακά.
Παρόλο που η εμπειρία μπορεί να είναι τρομακτική, οι κρίσεις πανικού δεν διαρκούν επ’ αόριστον και υποχωρούν από μόνες τους.
Συμπτώματα Κρίσης Πανικού
Όταν βιώνεις μια κρίση πανικού, μπορεί να σκέφτεσαι: “Κάτι κακό θα μου συμβεί, θα πεθάνω.”
Ή ακόμα: “Μου κόβεται η αναπνοή, έχω κρυάδες, έχω ζάλη. Μπορεί να λιποθυμήσω.”
Μπορεί ακόμα να έχεις ένα αίσθημα πνιγμού ή ναυτίας. Να έχεις γρήγορους, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, ξηροστομία, εφίδρωση, ζάλη και πόνο στο στήθος.
Συχνά, νομίζεις ότι χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Και ότι χάνεται ο κόσμος γύρω σου. Ότι θα καταρρέσεις ή θα πάθεις καρδιακή προσβολή. Μερικοί ακόμα νιώθουν πως θα πάθουν εγκεφαλικό.
Δεν Είναι Όμως Επικίνδυνο
Είναι πολλά και άσχημα τα συμπτώματα που μπορεί να βιώνεις στην κρίση πανικού. Αλλά δεν είναι επικίνδυνα.
Δεν μπορείς να πεθάνεις από τα συμπτώματα αυτά.
Όμως, είναι πέρα για πέρα πάρα πολύ τρομακτικά.
Να πω εδώ βέβαια ότι ενώ στην πραγματικότητα δεν διατρέχεις κίνδυνο από τα συμπτώματα της κρίσης πανικού, μπορεί να συμβεί κάτι απρόσμενο, πχ. να ζαλιστείς και να πέσεις ή να χτυπήσεις κάπου.
Γιατί Παθαίνουμε Κρίση Πανικού;
Οι κρίσεις πανικού έχουν διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες έναντι των αντρών. Συνήθως εμφανίζονται στα εφηβικά ή πρώτα ενήλικα χρόνια.
Αλλά εγώ λέω ότι εμφανίζονται όποτε έρθει η στιγμή για μια αφύπνιση στη ζωή μας. Είναι ουσιαστικά ένα ηχηρό καμπανάκι.
Βιβλιογραφικά, οι κρίσεις πανικού συνδέονται με κάποιο οικογενειακό ιστορικό σε αγχώδεις διαταραχές, σε θέματα ψυχικής υγείας και προϋπάρχουσες ψυχικές ασθένειες αλλά και με την κατάχρηση ουσιών.
Από τη θεραπευτική μου εμπειρία όμως έχω δει ότι συνδέονται με αβεβαιότητα – φόβο αγνώστου, υπαρξιακά ζητήματα και με θέματα ταυτότητας.
Δηλαδή, με το τι ορίζει την ταυτότητά σου και τι μπορεί να έρθει να το αλλάξει αυτό, και να σου αλλάξει την κοσμοθεωρία και να πάθεις την κρίση πανικού σαν μια αντίδραση.
Μια κρίση πανικού συνδέεται επίσης και με σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως η απώλεια.
Και δεν είναι μόνο ο θάνατος. Είναι η απώλεια εργασίας, συντρόφου, φίλων, τόπου κατοικίας, σπιτιού…
Κάθε τι που αλλάζει την πραγματικότητά σου.
Πώς μπορείς όμως να αντιμετωπίσεις και να θεραπεύσεις τις κρίσεις πανικού;
Αντιμετώπιση Των Κρίσεων Πανικού
Εδώ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου πως δεν υπάρχει γρήγορη θεραπεία.
Υπάρχουν βέβαια τεχνικές που μπορείς να κάνεις άμεσα την ώρα που βιώνεις την κρίση (γράφω περισσότερα παρακάτω και θα βρεις και επιπλέον εργαλεία ψυχοθεραπείας στο βιβλίο Η Επτασφράγιστη Βιβλιοθήκη).
Αλλά, αν οι κρίσεις συνεχίζουν και αν σε ανησυχούν – Ζήτα βοήθεια.
Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να διαχωρίσουμε την Κρίση Πανικού από τη Διαταραχή Πανικού (Panic Disorder), που είναι ένα από τα 6 είδη αγχωδών διαταραχών.
Από Τις Κρίσεις Πανικού Στη Διαταραχή Πανικού
Η κρίση πανικού μπορεί να συμβεί μία φορά ή να επαναληφθεί δύο-τρεις φορές στη ζωή σου, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι υπάρχει Διαταραχή Πανικού.
Όταν όμως αρχίζεις να ανησυχείς επίμονα εάν θα έχεις περισσότερες κρίσεις πανικού, τότε το πράγμα αλλάζει.
Μπορεί να δεις τον εαυτό σου να ανησυχεί πολύ για τις συνέπειες των κρίσεων αυτών. Ή να έχεις εμμονή για την απώλεια του ελέγχου που βιώνεις όσο κρατάει η κρίση.
Ίσως ακόμα να αλλάζεις τις συμπεριφορές σου για να αποφύγεις καταστάσεις που μπορεί να σου προκαλέσει μια κρίση πανικού. Μπορεί για παράδειγμα να σε καλούν για φαγητό και να αρνηθείς από το φόβο μη σου συμβεί μια κρίση πανικού.
Αυτό τότε ίσως σημαίνει ότι αρχίζει να αναπτύσσεται μια διαταραχή πανικού.
Κρίσεις Πανικού: Μια Ευκαιρία Για Αυτο-Εξερεύνηση;
Εάν βιώνεις κρίσεις πανικού μπορεί να νιώθεις ότι είσαι εγκλωβισμένη-ος. Δεν ξέρεις τι είναι όλο αυτό που σου συμβαίνει.
Το είναι σου είναι κλειδαμπαρωμένο.
Αλλά, θυμήσου: Εκτός από τα επίπονα αισθήματα, οι κρίσεις πανικού είναι και μια ώθηση στο να ανοίξεις το θησαυροφυλάκιο του εαυτού σου και να ανακαλύψεις το χρυσό που κρύβεται μέσα σου.
Με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχοθεραπευτή, μπορείς να το αντιμετωπίσεις και να το καταλαγιάσεις με τον καιρό.
Αλλά και την ώρα που σου συμβαίνει η κρίση μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αντιδράσει θετικά προς αυτήν.
3 Τρόποι Για Να Ξεφύγεις Από Την Κρίση Πανικού
Να μερικές απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις την ώρα που παθαίνεις μια κρίση πανικού.
[ Embed Video ] 3 τρόποι για να ξεφύγεις από την κρίση πανικούΝο 1: Μη Φύγεις
Μη φύγεις, εκτός αν είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Τη στιγμή που θα φύγεις απ’το σημείο που βρίσκεσαι, είναι σα να λες στην κρίση πανικού ότι έχει αποκτήσει τον Έλεγχο.
Θέλω να μείνεις εκεί.
Νο 2: Άρχισε Να Αναπνέεις
Εστίασε την προσοχή σου στην αναπνοή σου.
Άρχισε να κάνεις την εκπνοή σε διπλάσιο ρυθμό από ότι την εισπνοή. Δηλαδή αν εισπνέεις σε 2 ρυθμούς θα εισπνέεις σε 4. Αν εισπνέεις σε 3 να εκπνέεις σε 6.
Σιγά σιγά, εστιάζοντας στην αναπνοή και κάνοντας συνολικά 8 κύκλους εισπνοής και εκπνοής με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε μόλις 2 λεπτά θα αρχίσεις να Ηρεμείς.
Νο 3: Κατάγραψε Συναισθήματα & Σκέψεις
Αφού ηρεμήσεις, θέλω να αρχίσεις να καταγράφεις όλα σου τα συναισθήματα και τις σκέψεις.
Η καταγραφή θα σε βοηθήσει να αποτυπώσεις και να καταλάβεις με έναν αντικειμενικό και εξωτερικό τρόπο τι είναι αυτό που έχει έρθει και σε έχει πιέσει και σε έχει φέρει στην κατάσταση που βρίσκεσαι.
Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις και να βοηθήσεις τον εαυτό σου να μην ταλαιπωρείται από τις κρίσεις πανικού.
Δες το αναλυτικό μου webinar: 3+6 βήματα για Άγχος, Στρες & Κρίσεις Πανικού
Και να θυμάσαι:
Είμαι εδώ για ό,τι χρειαστείς.