Η ευτυχία στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε από τον/την Άγγελος Λεβέντης στις

Σήμερα ήθελα να συζητήσουμε ένα περίεργο δίλημμα σχετικά με την ευτυχία. Αυτές τις εποχές, τις πολύ δύσκολες, που η επιδημία εξαπλώνεται, κάποιοι είναι κλεισμένοι σπίτια τους, άλλοι είναι έξω και διασκεδάζουν.

Η μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη δεν σταματά ποτέ, το οικονομικό και πολιτικό τοπίο συνεχώς αλλάζει.

Τόλμησε να είσαι ευτυχής!

Υπάρχει βία, αδικία, ρατσισμός, θυμός, πόνος, ένα αβέβαιο μέλλον. Θα ήθελα να εστιάσουμε, όμως, σε ένα θέμα προσωπικής ανάπτυξης. Ακούω πολλά για το δικαίωμα και τις προσπάθειες να είναι κάποια,-ο(ς) ευτυχής.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι δε θέλουν να δείξουν ότι είναι ευτυχείς αυτή την περίοδο ή ακόμη και να προσπαθήσουν να γίνουν ευτυχισμένοι. Νιώθουν ενοχές ακόμη και με το να το σκεφτούν ή να το αναζητήσουν ή και να το εκφράσουν. «Ποιος είμαι εγώ που θέλω να είμαι και ευτυχισμένη,-ο(ς); Οι γύρω μου δε θα το κρίνουν αυτό;»

Μπορούμε να τα αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά και να εστιάσουμε στην υγεία, την ειρήνη και το δώρο της ευτυχίας! Μπορείς να ανησυχείς για τον κόσμο, μπορείς να είσαι δραστήριος, μπορείς να πολεμήσεις για σημαντικά θέματα της κοινωνίας μας, να είσαι ενεργός πολίτης αλλά μπορείς ταυτόχρονα να είσαι χαρούμενος καθώς είσαι μέσα σε αυτό.

Μπορεί να έχεις μία κακή μέρα, μία κακή εβδομάδα, και να είσαι πολύ αναστατωμένη,-ο(ς) και θυμωμένη,-ο(ς) για μερικά μόνο πράγματα σε αυτή τη ζωή αλλά ακόμη και έτσι, μπορεί να είσαι ευγνώμων και χαρούμενη,-ο(ς) για το δώρο της ζωής και για τη ζωή γενικά.

Κάντο όπως ο Γκάντι

Ο Γκάντι το έδειξε. Ο Μαντέλα τα κατάφερε επίσης. Θα μπορούσες να διαβάσεις το «The Book of Joy», των Dalai Lama και Desmond Tutu. Εκεί θα αντιληφθείς ότι είναι εφικτό να πολεμήσεις με τις δυσκολίες και την αδικία και αυτόν τον αβέβαιο κόσμο και παρόλα αυτά να είσαι και να παραμένεις χαρούμενη,-ο(ς). Δεν είναι μόνο πιθανό, είναι απαραίτητο για την ειρήνη, την αγάπη και την πρόοδο.

Όλα αυτά δεν είναι σαν να κουνάμε το δάχτυλο σε κάποια,-ο(ν), και να τη,-ο(ν) διδάσκουμε για το πώς θα ζει. Είναι, όπως όλοι οι πνευματικοί ηγέτες λένε, μία ενθάρρυνση για να μη χαθούμε ή να μην ξεχάσουμε ότι θέλουμε και επιδιώκουμε να είμαστε ευτυχείς.

Αλλάζοντας νοοτροπία

Τι με κάνει εμένα χαρούμενο; Λίγο ή πολύ όλοι στον κύκλο μου γνωρίζουν ότι είμαι ένας από τη φύση μου χαρούμενος άνθρωπος και είμαι έτσι εδώ και πολύ καιρό.

Όχι ότι δεν έχω περάσει από διάφορες δυσκολίες, εξάντληση, απογοητεύσεις, αποτυχίες, ότι δεν έχω κάνει λάθη. Είναι μία συνειδητή επιλογή να είμαι χαρούμενος. Να κάνω κάτι που αξίζει και έχει νόημα, να φέρνω χαρά στη ζωή μου, να ζω την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή… Δούλεψα πολύ τη νοοτροπία μου, σταμάτησα τις αρνητικές σκέψεις, άρχισα να ζω την κάθε μέρα όσο μοναδική είναι και με σκοπό να μη με νοιάζει να είμαι τέλειος ή να τα κάνω όλα τέλεια.

Έτσι, λοιπόν, συχνά ρωτάω…

 • Πώς μπορώ να αλλάξω την προοπτική μου και να δω την κατάσταση από μία πιο ήρεμη πλευρά και να νιώσω ευγνώμων;
 • Πώς το βλέπει ο ανώτερος εαυτός μου αυτό; το εσωτερικό μου παιδί;
 • Για ποιο πράγμα μπορώ να νιώσω ενθουσιασμό σήμερα;
 • Πώς μπορώ να φέρω το χαμόγελο στη ζωή κάποιου ανθρώπου σήμερα;
 • Τι μπορεί να με κάνει να γελάσω σε αυτή τη στιγμή;
 • Αν αυτή ήταν η τελευταία μέρα, τι θα ήταν αυτό που θα έκανα για να με κάνω ευτυχισμένο;

Πιστεύω ότι μπορούμε να επιλέξουμε τα καθημερινά μας συναισθήματα με αυτόν τον τρόπο. Πιστεύω ότι μπορούμε να επιλέξουμε να μην είμαστε κυνικοί και ευέξαπτοι, ή αντιδραστικοί. Υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά συναισθήματα που μας βοηθούν να συνεργαστούμε, να νιώσουμε καλύτερα, να αγαπήσουμε καλύτερα, να αγωνιστούμε.

Οφείλουμε στη ζωή μας να μετουσιώνουμε τα συναισθήματά μας σε ενέργεια που μας επιτρέπει να νιώσουμε καλύτερα και να αποδώσουμε καλύτερα.

Καλλιέργησε την ευτυχία και τη χαρά

Δεν προσποιούμαι ότι είναι εύκολο. Ούτε ότι όλες,-οι,-α μας έχουμε μία δίκαιη ζωή. Φυσικά και αναγνωρίζω τα προνόμια και τις ευλογίες που έχουν κάποια άτομα σε αυτή τη ζωή. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι κάθε ένας εκτιμά την ευτυχία και τη δικαιούται, και όλοι επίσης οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για να την αποκτήσουμε και να τη χαρούμε και να ζήσουμε με αυτή. Αξίζει και, ίσως, είναι και το μυστικό της ζωής.

Έτσι, λοιπόν, μην ντρέπεσαι να καλλιεργήσεις την ευτυχία και τη χαρά, ειδικά κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, και μη ξεχνάς να βοηθάς και τους άλλους ανθρώπους να νιώσουν πιο ευτυχισμένοι και εκείνοι. Φυσικά και μπορεί να νιώσεις αναστατωμένη,-ο(ς) για θέματα και καταστάσεις, και για να είμαστε ειλικρινείς θα έπρεπε για άπειρους λόγους, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να παραμείνουμε στην ευγνωμοσύνη και στα δώρα της ζωής, τη χαρά και την ευτυχία που ακόμη και ανάμεσα σε δύσκολους καιρούς αυτά παραμένουν και μας ευλογούν.

Ευτυχία, η αληθινή ουσία μας

Μπορεί να το θεωρήσεις τρελό ή υπερβολικά θετικό και αισιόδοξο αλλά το να επιλέξουμε την ευτυχία είναι μία υπερδύναμη που μπορούμε και θα θέλαμε όλοι οι άνθρωποι να ενεργοποιήσουμε.

Συχνά ακούω:

 • «Πώς μπορώ να επανακτήσω την εστίαση μου σε πράγματα;»
 • «Πώς μπορώ να αποκτήσω κίνητρο και θετική προσέγγιση;»
 • «Πώς μπορώ να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση;»
 • «Πώς μπορώ να απαλλαχθώ από τις αρνητικές σκέψεις και τις κακές συνήθειες;»
 • «Πώς κάνω μια νέα αρχή στη ζωή μου;»

Για εμένα η απάντηση ήρθε μέσα από την ψυχοθεραπεία και είναι το εργαλείο που χρησιμοποιώ καθημερινά για να βοηθώ ανθρώπους να βρίσκουν το χώρο και το χρόνο τους, την ταυτότητά τους, το σκοπό τους και την ευτυχία τους. Εσύ, τι χρειάζεσαι;

Πηγή 1ης δημοσίευσης: Psychology.gr


Άγγελος Λεβέντης

Ο Άγγελος Λεβέντης εμπνέει τους ανθρώπους να ζουν μια καλύτερη ζωή όπως εκείνοι την ονειρεύονται. Είναι Ψυχοθεραπευτής, SW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται στο Ψυχόδραμα, Θέματα Ταυτότητας και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Αυταξία και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα. Συνδεθείτε μαζί του στο www.angelosleventis.gr και στο Instagram (@angelosleventis)