Γιατί η ψυχοθεραπεία είναι τόσο ακριβή;

Δημοσιεύτηκε από τον/την Άγγελος Λεβέντης στις

Η ψυχοθεραπεία είναι μια επένδυση σε εσένα, στον υπέροχο εαυτό σου που θέλεις να του δώσεις μια γερή βάση & τα εφόδια για να δημιουργήσεις τη ζωή που θέλεις. Η επένδυση στον εαυτό είναι και η μοναδική επένδυση που το κεφάλαιο αυξάνεται όσο το επενδύεις, καθώς αυξάνεται και η δική σου αξία.

Η επένδυση στον εαυτό είναι η μόνη επένδυση που:

– δε χάνεις όσα επενδύεις 

– το κεφάλαιο συνεχώς αυξάνεται 

– τα οφέλη είναι για μια ζωή (συνεχή απόδοση)

– δυνατότητα να αυξάνεις τα εισοδήματά σου, εφόσον θα αυξάνεις την προσωπική σου αξία και θα υλοποιείς τα πράγματα που θέλεις.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια επένδυση, οπότε χρειάζεται να αποταμιεύσεις και να διοχετεύσεις αυτά τα χρήματα, όπως θα έκανες για ένα νέο iPhone, ένα αυτοκίνητο ή ένα ταξίδι σε αγαπημένο προορισμό.

Είναι μια επένδυση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μέσα σε ένα έτος πραγματοποιούνται περίπου 42-45 συνεδρίες και η συνήθης ψυχοθεραπευτική διάρκεια είναι 1-3 έτη.

Η θεραπευτική διαδικασία συνεχίζει και εκτός των 45′ της συνεδρίας, τόσο για εσένα όσο και για εμένα.

Καταλαβαίνω όσα άτομα πιστεύουν ότι πληρώνουν για τα θεραπευτικά λεπτά της συνεδρίας που διαθέτει ο Ψυχοθεραπευτής, γιατί ο καπιταλισμός μας διδάσκει ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Στην πραγματικότητα χρεώνεται η πρόσβαση στο διαυγές καθαρό μυαλό του Θεραπευτή και την ικανότητά του να ακούει προσεκτικά και σε βάθος, αναπόσπαστος από οτιδήποτε άλλο, σαν το χειρουργό τη στιγμή ενός χειρουργείου. Όταν ανοίγεις κι εμπιστεύεσαι την ψυχή σου, χρειάζεται τη μέγιστη προσοχή και φροντίδα.

Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση για την αξία (κόστος) της ψυχοθεραπείας. Μπορούμε να μιλήσουμε για το αμήχανο θέμα των χρημάτων; Κανείς δε χαίρεται με αυτό αλλά μπορούμε να μιλήσουμε. Τουλάχιστον όσον αφορά στη δική μου πρακτική, ακολουθούν οι λόγοι που το κόστος των συνεδριών είναι εκεί που είναι και μπορείς κι εσύ να κρίνεις κατά πόσο, τελικά, είναι η ψυχοθεραπεία ακριβή.

Ποιότητα και όχι ποσότητα

Δεν χρειάζεσαι έναν αγχωμένο, υπερβολικά βιαστικό θεραπευτή, έτσι δεν είναι; Δεν ωφελεί κανέναν μας και καθόλου. Εγώ πραγματικά κάνω τη δουλειά μου και θέλω να σέβομαι τους χρόνους σου και να μη βάζω πολλά ραντεβού μέσα στην ίδια μέρα, πριν και μετά από εσένα, με σκοπό να μπορώ να δώσω τη σημασία που πρέπει κάθε φορά. Η διαχείριση κάθε θέματος και ιδιαίτερα του τραύματος μπορεί να είναι έντονη για το θεραπευόμενο άτομο, αλλά και για τον θεραπευτή. Για να αποφευχθεί η εξάντληση και για να μπορέσω να συνεχίσω τη διαχείριση από εκεί που το αφήσαμε, χρειάζομαι χρόνο και ηρεμία.

Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση & Εποπτεία

Πέρα από τις πολυετείς βασικές σπουδές και κατάρτιση που έλαβα αρχικά, είναι σημαντικό ως επιστήμονας και θεραπευτής να συμμετέχω σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, να κάνω μετεκπαιδεύσεις και σεμινάρια, να συνεχίζω την εποπτεία και θεραπεία μου ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιόδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορώ να είμαι σύγχρονος, εξειδικευμένος, επιστημονικά επίκαιρος με τα απαραίτητα εργαλεία και παρών σε ό,τι έχεις ανάγκη να μοιραστείς & να επεξεργαστείς μέσα στη θεραπεία, πάντα με ασφάλεια και την κατάλληλη φροντίδα προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου.

Πρόκειται για μία επιχείρηση

Όπως ξέρεις (ή μαθαίνεις τώρα), είμαι ιδιοκτήτης μίας μικρής επιχείρησης ως ελεύθερος επαγγελματίας. Πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από την επένδυση για προσωπική & επιστημονική εξέλιξη (εκπαίδευση, σεμινάρια, εποπτεία, θεραπεία),επιπλέον, το γραφείο έχει έξοδα, για να είναι λειτουργικό, ζεστό, ασφαλές, συνεπές στους φόρους και να υποδέχεται κόσμο δια ζώσης και διαδικτυακά (Zoom).

Διακοπές άνευ αποδοχών

Στο συγκεκριμένο εργασιακό πλαίσιο δεν υπάρχουν 14 μισθοί, 22+ μέρες πληρωμένης άδειας, δώρο Πάσχα, δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας. Επομένως, τα έσοδα, αφαιρώντας όλα τα έξοδα της ατομικής επιχείρησης και της διαρκούς εξέλιξης & εκπαίδευσης (προσωπικής & επιστημονικής), διαμοιράζονται στις 52 εβδομάδες του χρόνου, ενώ εργάσιμες είναι 42-46 εβδομάδες.

Μένοντας σε ισορροπία

Η εργασία μου ως Θεραπευτής μου δίνει μεγάλη χαρά και θέλω να μπορώ να το κάνω αυτό για όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίσης, θέλω να παραμένει η χαρά μου και να μπορώ να μεταδίδω αυτή τη χαρά. Με το να είμαι και να νιώθω εγώ ισορροπημένος και ευτυχισμένος, θα μπορέσω να το μεταφέρω και στα θεραπευόμενα άτομα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργώ την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, είμαι πιο αποτελεσματικός θεραπευτής για εσένα και συνεχίζω ακάθεκτος να ασχολούμαι με τη φροντίδα, θεραπεία και ευεξία σου. (Μπορείς να διαβάσεις για το θεραπευτικό πλαίσιο εδώ).


Άγγελος Λεβέντης

Ο Άγγελος Λεβέντης εμπνέει τους ανθρώπους να ζουν μια καλύτερη ζωή όπως εκείνοι την ονειρεύονται. Είναι Ψυχοθεραπευτής, SW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται στο Ψυχόδραμα, Θέματα Ταυτότητας και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Αυταξία και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα. Συνδεθείτε μαζί του στο www.angelosleventis.gr και στο Instagram (@angelosleventis)