Γιατί να κάνω ανασκόπηση του 2021;

Δημοσιεύτηκε από τον/την Άγγελος Λεβέντης στις

Ανασκόπηση ή αξιολόγηση ή αποτίμηση ή απολογισμός της χρονιάς που πέρασε!

Όπως και να το πεις είναι μια αποτύπωση του τι συνέβη και τι δε συνέβη!!

Το να αναλογίζεσαι αόριστα το παρελθόν συχνά δεν οδηγεί πουθενά. Συνήθως βρίσκεσαι να επαναλαμβάνεις σκηνές για τις οποίες νιώθεις ενοχές, σπαταλώντας ενέργεια και χρόνο με την ευχή να μπορούσες να φέρεις το χρόνο πίσω και να το αποκαταστήσεις.

Μπορείς να βρεθείς να περνάς πολύ χρόνο επιθυμώντας να γυρνούσες τον χρόνο πίσω και να αλλάξεις ό,τι είχες κάνει με κάποιο τρόπο. Το να εύχεσαι να αλλάξεις τα γεγονότα δεν μπορεί να σε οδηγήσει πουθενά παραγωγικά. Σου δίνει μόνο ενοχές και σκέψεις που δεν σε βοηθούν στη ζωή σου.

ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ το κάνεις:

  • ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΑ
  • ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ
  • ΜΕΘΟΔΙΚΑ
  • ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΑ
  • ΓΡΑΠΤΩΣ

Τότε, μπορεί να έχει πολλές θετικές πλευρές και αποτελέσματα. Πάμε να δούμε 3 από αυτά;

1. Σου επιτρέπει να δεις πόση δουλειά έχεις κάνει.

Μερικές φορές μπορεί να σου είναι πολύ δύσκολο να δεις πόσο μακριά έχεις φτάσει, ειδικά αν τείνεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Μπορεί να ψάχνεις ακόμα να μάθεις τη διαδικασία πώς να αποφεύγεις τη σύγκριση με τους ανθρώπους γύρω σου. Ωστόσο, η ανασκόπηση του παρελθόντος, δίνει πάντα τον χώρο και το χρόνο να δεις πόση δουλειά έχεις κάνει. Επίσης μας δημιουργεί το αίσθημα του να είμαστε περήφανα για την θέση που βρισκόμαστε σήμερα.

Πολλά μπορούν να αλλάξουν σε ένα χρόνο (ή απλά σε ένα χρονικό διάστημα). Τα μικρά πράγματα που κάνεις κάθε μέρα μπορεί να μην φαίνονται πολλά και μεγάλα στην καθημερινότητα, αλλά όταν τα βλέπεις αθροιστικά, φαντάζουν διαφορετικά. Ο απολογισμός σε βοηθάει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να σκεφτείς τους στόχους σου. Να δεις πόσο ωραία και κοντά είσαι σε κάθε στόχο που είχες θέσει.

2. Σου επιτρέπει να αλλάξεις την οπτική σου

Όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, είναι δύσκολο να δεις τα θετικά της κατάστασής σου. Ως παιδί, είναι δύσκολο να αλλάξεις την οπτική σου, αλλά ευτυχώς αυτή η ικανότητα ωριμάζει μέσα μας όσο μεγαλώνουμε. Μπορεί να σου πήρε περισσότερο χρόνο από άλλους ανθρώπους, για να πετύχεις τους στόχους σου σε σχέση με την καριέρα ή τα προσωπικά σου. Τελικά, μαθαίνεις τι λειτουργεί ΓΙΑ ΣΕΝΑ και τι όχι στη διαδικασία.

Ο απολογισμός σε σχέση με το παρελθόν σου, μπορεί επίσης να σου δώσει μια ιδέα για το πόσα έχεις ξεπεράσει και να αλλάξεις την προοπτική σου ως αποτέλεσμα. Η διατήρηση μιας νέας προοπτικής απαιτεί συνειδητή προσπάθεια. Το να κατευθύνεις την ενέργειά σου σε θετικά θέματα είναι πολύ πιο παραγωγικό από το να επεξεργάζεσαι τα πάντα μέσα από ενοχές και τύψεις.

3. Σου επιτρέπει να επαναξιολογήσεις τι σου άρεσε και τι δεν σου άρεσε σχετικά με τη ζωή / την καριέρα / τον τρόπο ζωής / τις σχέσεις σου.

Το να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου, σου επιτρέπει να πάρεις αποφάσεις μόνη,-ο(ς) και να αρχίσεις να ζεις τη ζωή με τους δικούς σου όρους αντί να κάνεις κάτι μόνο και μόνο επειδή το κάνουν όλοι οι άλλοι γύρω σου.

Ο χρόνος που αφιερώνουμε για να επαναξιολογήσουμε τι μας αρέσει και τί όχι, είναι μέρος της περιοδικής επανεκτίμησης της ζωής μας. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίζουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να στοχεύουμε και να εστιάζουμε στις ευκαιρίες που πραγματικά μας ενδιαφέρουν.

Ο καθένας έχει τους δικούς του τρόπους να παρακινεί τον εαυτό του. Με τα χρόνια, έμαθα ότι η ανασκόπηση του παρελθόντος μπορεί να είναι δύσκολη για κάποιους, αλλά με την ίδια λογική, μπορεί επίσης να προσφέρει σημαντικά κίνητρα.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ; ΠΩΣ;

Και σε ακούω να λες: ΠΩΣ θα το κάνω ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΑ, ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ, ΜΕΘΟΔΙΚΑ, ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΑ, ΓΡΑΠΤΩΣ; Φέτος, σου έχω τη λύση.
Θα το κάνουμε παρέα, βήμα-βήμα με έναν οδηγό 20 σελίδων και 21 βίντεο που δημιούργησα, που ξεπερνάνε τις 3 ώρες, για να αποχαιρετήσεις το 2021 με τον καλύτερο τρόπο. Πάτησε στην εικόνα για να μάθεις περισσότερα:


Άγγελος Λεβέντης

Ο Άγγελος Λεβέντης εμπνέει τους ανθρώπους να ζουν μια καλύτερη ζωή όπως εκείνοι την ονειρεύονται. Είναι Ψυχοθεραπευτής, SW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται στο Ψυχόδραμα, Θέματα Ταυτότητας και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Αυταξία και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα. Συνδεθείτε μαζί του στο www.angelosleventis.gr και στο Instagram (@angelosleventis)