20…18 δυναμικές στρατηγικές για να ξεκολλήσεις φέτος

Δημοσιεύτηκε από τον/την Άγγελος Λεβέντης στις

Αυτή η περίοδος είναι ένας πολύτιμος χρόνος της ζωής σου.
Σου δίνεται η ευκαιρία να σκεφτείς σοβαρά πως ήσουν τον προηγούμενο χρόνο, ώστε να κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις στην πορεία σου και βελτιώσεις έτσι ώστε το νέο έτος να γίνεις ο Πρωταγωνιστής στην ιστορία της ζωής σου.
Όπως ξέρεις: με καλύτερη καθημερινή συνειδητότητα κάνεις καλύτερες καθημερινές επιλογές και με αυτές τις καλύτερες επιλογές βιώνεις καλύτερα καθημερινά αποτελέσματα.

Η επίγνωση είναι η βάση της μεταμόρφωσης. Οπότε σε καλώ να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου.

Πως μπορείς να ξεκολλήσεις το 2018;

1. Πίστεψε στο όραμα σου και τα χαρίσματα σου, εκεί που κανένας δεν πιστεύει σε αυτά. Εγώ σε πολλές περιόδους έβλεπα τους άλλους να πιστεύουν για εμένα πριν από εμένα. Μόνο, όμως, όταν πραγματικά πίστεψα σε εμένα μπόρεσα να σταθώ στα πόδια μου.
2. Βρες τον καλύτερο τρόπο να ξεκινάς τη μέρα σου. Μια παράγραφος ενός βιβλίου – άρθρου, ένα βίντεο παρακίνησης, 10 λεπτά περπάτημα ή τρέξιμο, ένα πλούσιο πρωινό με αρκετή πρωτεΐνη και βιταμίνες, έναν απολαυστικό καφέ; Όλα επιτρέπονται σε μια ρουτίνα που θα είναι απόλυτα λειτουργική για εσένα.
3. Σε έναν κόσμο που είναι αρκετά τοξικός, γίνε ο καλύτερος άνθρωπος που έχεις γνωρίσει ποτέ.
4. Θυμήσου ότι μέχρι το όραμα/όνειρό σου να γίνει η 1η σου προτεραιότητα – ο ουσιαστικός σου σκοπός, δε θα μπορέσει να εξελιχθεί σε ένα κίνημα που θα παρακινήσει και άλλους.
5. Γιόρτασε τα ταλέντα των άλλων αντί να τα επικρίνεις.
6. Σταμάτησε να βλέπεις τηλεόραση και ειδικά διέγραψε τις ειδήσεις από την ημέρα σου. Αντ’ αυτού, επένδυσε το χρόνο σου και την ενέργεια σου για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου και τις δεξιότητες σου σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Γιατί όσο γίνεσαι καλύτερος στο αντικείμενο σου και πιο εξαιρετικός ως άνθρωπος, τόσο πιο απαραίτητος γίνεσαι στον κλάδο που ανήκεις και στην κοινωνία. Και θέλεις να είσαι απαραίτητος και χρήσιμος, σωστά;
7. Γίνε η εξαίρεση, αυτός που κάνει τη δουλειά που κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει. Έχω ακούσει επανειλλημμένες ιστορίες ανθρώπων που ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά σε μια εταιρεία/αντικείμενο που ήταν το όνειρό τους και άρχισαν σταδιακά να πηγαίνουν νωρίτερα από ότι οι υπόλοιποι και να φεύγουν  αργότερα από ότι οι υπόλοιποι, και να ολοκληρώνουν διαδικασίες και έξτρα project ή να ανακαλύπτουν πως θα μπορούσε να κυλήσει καλύτερα ή αποτελεσματικά μια διαδικασία. Αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν αυτό το παραπάνω μίλι αναγνωρίστηκε η δουλειά τους και εξελίχθηκαν ή διεκδίκησαν μια καλύτερη θέση αλλού ή ανακάλυψαν ότι έχουν τις δυνατότητες και δεξιότητες να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Σε κάθε περίπτωση αυτός ο παραπάνω κόπος απέδωσε.
8. Πάρε ρίσκα – κάνε λάθη. Αν κερδίσεις θα είσαι ευτυχισμένος αλλά αν χάσεις θα είσαι σοφός.
9. Θυμήσου ότι η διατροφή σου επηρεάζει τη διάθεση σου και την παραγωγικότητά σου. Επομένως χρειάζεται να τρως σαν αθλητής. Προσπάθησε να διαμορφώσεις τα γεύματα σου έτσι ώστε να σε βοηθούν να αποδίδεις καλύτερα.
10. Στιγμές ηρεμίας. Βρες αυτό το χρόνο μέσα στη μέρα που θα είσαι χωρίς διεγερτικά (χωρίς κινητό – χωρίς social media – χωρίς κόσμο). Γνώρισε, ανέπτυξε και αγάπησε τον εαυτό σου. Το αξίζεις.
11. Απομάκρυνε τους ανθρώπους που σου ρουφάνε ενέργεια, που σου καταστρέφουν τα όνειρα, που σε αποδοκιμάζουν.
12. Στρέψε την προσοχή σου εκεί που θέλεις εσύ. Εκεί που εστιάζεις ας είναι εκεί που θέλεις πραγματικά να είσαι. Θρέψε το λύκο μέσα σου που θέλεις να μεγαλώσει.
13. Κράτα σημειώσεις / ημερολόγιο. Αποθήκευσε και σε έντυπη μορφή κομμάτια της ζωής σου άξια να καταγραφούν. Τα επιτεύγματα σου μικρά καθημερινά ή μεγάλα. Και αν δεν έχεις τι να γράψεις, άρχισε να τα δημιουργείς. Τι θα ήθελες να γραφτεί στην Βιογραφία σου;
14. Θέσπισε τα μη-διαπραγματεύσιμα σου για το 2018.
Σε κάποια πράγματα χρειάζεται να θέσουμε τα δικά μας μέτρα και αυτό πως μπορεί να μας βοηθήσει; π.χ. Αν έχουμε την τάση να ξεφεύγουμε στα έξοδα, αν έχουμε θέσει ένα πολύ συγκεκριμένο budget και μας παρουσιαστεί μια “εξαιρετική προσφορά” εμείς πολύ απλά θα αρνηθούμε λέγοντας: “Ευχαριστώ πολύ, όντως βλέπω ότι αξίζει. Παρ’ όλ’ αυτά είναι εκτός του προϋπολογισμού μου που έχω θέσει“. Σε μία τέτοια περίπτωση που βρισκόμαστε σε επαγγελματικό πλαίσιο εμφανιζόμαστε και ευγενικοί και δείχνουμε κύρος και αξιοπιστία.
15. Ξεκίνα να κάνεις πράγματα που σε φοβίζουν ή τρομάζουν, επιδιώκοντας, έτσι, αυτά που πραγματικά θέλεις να ζήσεις, την αληθινή ικανοποίηση και ευτυχία. Πόσα πράγματα που τώρα κάνεις με ευκολία, κάποτε σε τρόμαζαν, σε φόβιζαν ή ένιωθες ότι δε θα τα κάνεις ποτέ;
16. Κάνε την επιλογή να αφήσεις πίσω το παρελθόν. Μην το σκαλίζεις συνεχώς. Τουλάχιστον, όχι, αν δεν το κάνεις μεθοδικά σε ένα πλαίσιο ψυχοθεραπείας. Το να ασχολείσαι είναι σαν να σηκώνεις μια σκόνη που σιγά-σιγά επισκιάζει και το μέλλον σου. Όλα συνέβησαν για ένα λόγο. Για να σε φέρουν εδώ που είσαι τώρα. Για να κάνεις το 2018 τη ΔΙΚΗ σου χρονιά.
17. Έχε δύναμη και κουράγιο. Για να μπορέσεις να κάνεις τη διαφορά πρέπει να μπορείς να επιμένεις εκεί που άλλοι τα παρατούν. Το ίδιο συμβαίνει με την αναζήτηση εργασίας ή συντρόφου – αν αυτή την περίοδο είσαι άνεργος ή μόνος. Πάρε ένα λεπτό και σκέψου ότι μπορεί αυτή η διαδικασία να πάρει περισσότερο χρόνο από όσο περίμενες. Μπορεί να σε απορρίψουν περισσότερες φορές από όσες υπολόγιζες. Δεν είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις ή που καθορίζει την αξία σου ως άνθρωπος.
18. Απλοποίησε τα πάντα. Η πολυπλοκότητα είναι αυτή που σε αποπροσανατολίζει. Όσο πιο μίνιμαλ ζωή δημιουργείς τόσο πιο εύκολα είναι τα πράγματα. Κρατώντας τα πράγματα απλά, απελευθερώνεις το μυαλό σου και μπορείς να ασχοληθείς με τα πραγματικά σημαντικά στοιχεία της καριέρας σου, της δουλειάς σου και της ζωής σου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να ελευθερώσεις το μυαλό σου είναι στην αρχή της ημέρας να φτιάξεις ένα πρόγραμμα και να το κρατήσεις – χωρίς να σε επηρεάσουν οι προτεραιότητες των άλλων ανθρώπων. Όταν οι μήνες και οι εβδομάδες που στοχεύεις να επιτύχεις κάποια πράγματα, καταλήγουν σε διαχειρίσιμες μέρες με συγκεκριμένες οργανωμένες δραστηριότητες, επιτρέπεις στον εαυτό σου να ελευθερωθεί από το στρες που κουβαλάς. Ποιες είναι οι 5 σημαντικότερες δραστηριότητες που έχεις να ολοκληρώσεις καθημερινά για να πετύχεις τους 5 ετήσιους στόχους σου που θα σε οδηγήσουν σε αυτή την ονειρεμένη γεμάτη νόημα ζωή;
Ας κάνουμε το 2018 μια επική χρονιά!
Καλή Χρονιά!
* Αν δυσκολεύεσαι να δημιουργήσεις μόνος/η τις συνθήκες που θα σε οδηγήσουν να ζεις τη ζωή που θες και πιστεύεις ότι αξίζεις να ζεις, μπορείς να ενταχθείς σε μία ομάδα ψυχοδράματος ή να κάνεις κάποιες ατομικές συνεδρίες.

Άγγελος Λεβέντης

Ο Άγγελος Λεβέντης εμπνέει τους ανθρώπους να ζουν μια καλύτερη ζωή όπως εκείνοι την ονειρεύονται. Είναι Ψυχοθεραπευτής, SW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται στο Ψυχόδραμα, Θέματα Ταυτότητας και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Αυταξία και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα. Συνδεθείτε μαζί του στο www.angelosleventis.gr και στο Instagram (@angelosleventis)

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.