LGBTQI+Ανασφάλεια - ΑυτοπεποίθησηΠροσωπική Ανάπτυξη

H δράση είναι αυτή που θα μας πάει ένα βήμα παρά πέρα | Συνέντευξη Άγγελος Λεβέντης

Ο Άγγελος Λεβέντης είναι Κοινωνικός Λειτουργός, πιστοποιημένος ειδικός ψυχικής υγείας και Ψυχοθεραπευτής-Ψυχοδραματιστής. Πιστεύει στη δράση, τη δύναμη της ομάδας, του συνόλου των ανθρώπων που μοιράζονται κάτι που τους αφορά. Η εμπειρία του είναι πολύ προσωπική!  

Διένυσε όλη του την παιδική και εφηβική του ηλικία χωρίς φίλους. Υπήρξε θύμα bullying, αλλά κατάφερε να επιβιώσει. Έγινε μέλος σε ομάδες, βρήκε φίλους, καλλιέργησε τα προσωπικά του ταλέντα, το έψαξε, το πάλεψε, και με υπομονή και επιμονή βρήκε τη δύναμη να κυνηγήσει αυτό που ήθελε να κάνει. Μας μιλάει για το προσωπικό του ταξίδι και για το ZEN THERAPY CENTER, το κέντρο του που άνοιξε πρόσφατα με στόχο να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους μέσα από την αυτογνωσία, τη ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική να βρουν το δικό τους κέντρο.

Άγγελε πες μας λίγα λόγια για σένα. Γιατί δυσκολεύτηκες στα παιδικά σου χρόνια;

Ήμουν ένα παιδί στο σχολείο που δεν ήθελε να βγαίνει στο προαύλιο, γιατί αν έβγαινα θα ήμουν μόνος ή θα πήγαινα τοίχο – τοίχο για να αποφύγω το κορόιδεμα των άλλων παιδιών. Δηλαδή υπήρξες για διάφορους λόγους, θύμα bullying; Για πολύ συγκεκριμένους, για την ομοφυλοφιλία μου. Όμως τότε ως παιδάκι, δεν μπορούσα να αντιληφθώ τι είναι αυτό το τόσο διαφορετικό που έχω πάνω μου! Το bullying ήταν τόσο έντονο που ειδικά στο Γυμνάσιο, προφασιζόμουν ότι με πονάει η κοιλιά ή το πόδι μου για να κάτσω μέσα στο διάλειμμα. Από το σχολείο ήθελα να πάρω ότι χρειαζόταν να πάρω εκπαιδευτικά και να γυρίσω πίσω σπίτι μου που ένιωθα ασφαλής, ελεύθερος κι ο εαυτός μου.

Προφανώς είχες καλή σχέση με τους γονείς σου;

Οι γονείς μου φρόντιζαν να νιώθω καλά για αυτό και μου έδιναν το χώρο να εκφραστώ. Κάπως έτσι ασχολήθηκα με το πιάνο και τη μουσική και απέφυγα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, που ήδη από το Δημοτικό έβλεπα ότι όχι μόνο δεν έχω έφεση αλλά ότι τρώω συνεχείς μπαλιές στη μούρη! Δύσκολο αυτό για ένα παιδάκι αλλά σίγουρα θα είχες κάποια άλλη κλίση. Δοκίμασα το βόλεϊ αλλά «ήταν για τα κορίτσια» λέει. Μου άρεσε η μουσική και έτσι κατέφυγα σε αυτή, σπούδασα πιάνο και ανώτερα θεωρητικά μουσικής. Δυστυχώς όμως στο σχολείο οι φιλίες μου ήταν μηδαμινές. Αναγκαστικά, στα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια, ήμουν πλήρως εσωστρεφής και απόμακρος με τους συνομηλίκους.

Αυτό όμως άλλαξε στην πορεία. Ο Άγγελος κατάφερε να βγει από το καβούκι του.

Όταν διηγούμαι αυτές τις ιστορίες σε άτομα που με γνωρίζουν τα τελευταία 5-10 χρόνια, μου λένε αποκλείεται! Παίρνουν όρκο ότι μιλάω για άλλο παιδί. Η αλήθεια, όμως, είναι αυτή.

Τι ήταν αυτό που έκανε την διαφορά;

Την αλλαγή σε εμένα την έφεραν οι ομάδες στις οποίες έγινα μέλος από τότε που ήρθα στην Αθήνα στα 17,5. Ψυχοθεραπευτική ομάδα, θεατρική ομάδα, ομάδα χορωδίας, ομάδα συμφοιτητών για εργασίες, ομάδα συναδέλφων, ομάδα συλλόγων και οργανισμών και τελικά ομάδα φίλων.

Ποιά είναι η προσωπική σου εμπειρία από τις ομάδες ως νέος ενήλικας λοιπόν;

Μέσα από την εμπλοκή μου με τις ομάδες μπόρεσα να βρω τον εαυτό μου, τη φωνή μου, τις δυνατότητές μου και τελικά το πάθος μου για την επικοινωνία και τη θεραπεία.

Σε ποιές ομάδες εντάχθηκες;

Την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων αλλά και αργότερα, μπήκα σε ό,τι ομάδα έβρισκα μπροστά μου! Ήμουν τόσο “διψασμένος”. Το στερήθηκα τόσο στο σχολείο που αυτό με ώθησε να τα δοκιμάσω όλα! Μπήκα σε ψυχοθεραπευτική ομάδα με τεράστιο προσωπικό όφελος, γιατί ουσιαστικά δεν είχα κοινωνικές δεξιότητες. Μπήκα σε ομάδα παρέας φοιτητών, σε θεατρική ομάδα, σε μουσική χορωδία, σε όμιλο ρητορικής και το ταξίδι ακόμη συνεχίζεται. Είσαι πράγματι ένας νέος που διακρίνεται από μεγάλο πάθος, γιατί κυνήγησες αυτό που ήθελες και κατάφερες να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Ποιές είναι οι σπουδές σου;

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στην Κοινωνική Εργασία στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Κατέχω πτυχίο Κοινωνικού Λειτουργού με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ειδικού ψυχικής υγείας τόσο από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, όσο και από το Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Συνεχίζεις να σπουδάζεις όμως και να επεκτείνεις το εύρος των γνώσεων και των θεραπευτικών σου εργαλείων.

Πράγματι, συνεχίζω ακόμη και τώρα και για αυτό τον λόγο φοιτώ στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Έχω αποκτήσει δίπλωμα Ψυχοθεραπευτή – Ψυχοδραματιστή από το Κέντρο Ψυχοδραματικών Συναντήσεων Αθηνών και είμαι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ομαδικών Ψυχοθεραπευτών (IAGP – International Association of Group Psychotherapists). Πιστεύω σε μια ολιστική παιδεία, όπως στην αρχαία Ελλάδα. Τα μεμονωμένα σεμινάρια ή κύκλοι που έχω παρακολουθήσει είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους τόσο στον τομέα της ψυχικής υγείας όσο και σε συγγενείς τομείς θεάτρου, μουσικής, εκπαίδευσης, φυσικής κατάστασης. Δε λέω ποτέ όχι σε κάποιο καινούργιο ή διαφορετικό σεμινάριο ή εκπαίδευση που θα με εμπλουτίσει ως άνθρωπο πρωτίστως και ως επαγγελματία.

Δηλαδή, τι είναι ολιστική παιδεία για σένα;

Παιδεία είναι τα ταξίδια σε άλλους τόπους εντός και εκτός Ελλάδας που γνωρίζεις διαφορετικές συνήθειες και κουλτούρες, παιδεία είναι η συναναστροφή και η ανοιχτή επικοινωνία με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, θρησκείες, νοοτροπίες και βιώματα. Αυτή είναι σίγουρα μια ολιστική ματιά πολύ χρήσιμη για την εποχή μας. Παιδεία θα έπρεπε να είναι κάθε τι που σε καθιστά ανοιχτό να αναγνωρίσεις, να αγαπήσεις και να αποδεχτείς τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Αυτό ακριβώς είναι που πρεσβεύω και σε ψυχοθεραπευτικό επίπεδο.

Η κύρια θεραπευτική σου μέθοδος είναι το Ψυχόδραμα. Τι διαφορά έχει από τις άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους που το κάνει τόσο αποτελεσματικό;

Θα απαντήσω διαφορετικά. Η συνείδηση μας είναι αδύνατο να μπορεί να αποθηκεύσει και να θυμάται όλες τις πληροφορίες. Για αυτό το λόγο μερικές φορές μπορεί να κάνουμε κάτι που συνειδητά δεν το κατανοούμε, δεν μπορούμε να δώσουμε λογική εξήγηση, όμως, έχει συμβεί.

Η βιωματική θεραπεία όπως το ψυχόδραμα επανεκπαιδεύει.

Η αλήθεια είναι όμως ότι το Ψυχόδραμα ακούγεται κάπως βαρύγδουπο! Είναι πράγματι;

Καθόλου! Ψυχόδραμα είναι πολύ απλά: η ψυχή σε δράση. Οτιδήποτε μπορεί να σε κινητοποιήσει, να σε ενεργοποιήσει, να σε ταρακουνήσει ώστε να κάνεις το επόμενο βήμα, να διεκδικήσεις αυτά που αξίζεις, να ζεις τη ζωή που επιθυμείς, να εκφράζεις τα πράγματα που θέλεις, να είσαι ελεύθερος άνθρωπος.

Ακούγεται αρκετά πρακτικό, είναι όμως και δραματικό;

Όχι απαραίτητα. Ενώ χρησιμοποιεί τεχνικές του θεάτρου στο βιωματικό κομμάτι της συνάντησης, εντούτοις δεν αναφέρεται σε κάτι δραματικό ή καταθλιπτικό, εκτός βέβαια κι αν θέλει κάποιο άτομο να μοιραστεί κάτι που είναι πολύ ευπρόσδεκτο και σεβαστό. Όμως, εξ ορισμού δεν προδιαθέτει για δράμα. Οι βιωματικές ασκήσεις έχουν να κάνουν με το παιχνίδι και την ανακάλυψη του εαυτού. Να επιστρέψουμε στην αξία της ομάδας και συγκεκριμένα της θεραπευτικής ομάδας.

Γιατί πιστεύεις ότι είναι τόσο αποτελεσματική;

Γιατί μέσα στη θεραπευτική ομάδα έχεις πολλαπλούς καθρέφτες του εαυτού σου.

Μπορούν δηλαδή τα μέλη της ομάδας, όχι μόνο της θεραπευτικής, να καθρεφτίσουν ένα διαφορετικό κομμάτι του εαυτού σου, ώστε να μπορέσεις να το δεις. Επίσης, μέσα στην ομάδα έχεις το αίσθημα του ανήκειν και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ειδικά στις μέρες μας που όλοι νιώθουν αποκομμένοι είναι ζητούμενο η παρέα και το πλαίσιο. Το πιο συγκλονιστικό που δηλώνουν άνθρωποι που είναι μέλη μιας ομάδας, είναι ότι βρίσκουν άλλους που νιώθουν το ίδιο με αυτούς. Ακούγεται δηλαδή μέσα στην ομάδα η φράση «και εγώ!» πράγμα το οποίο είναι πολύ ανακουφιστικό.

Γιατί έχεις ονομάσει την επαγγελματική σου στέγη Zen Therapy Center;

#Zen, Ήμουν έφηβος, όταν έλαβα μια Πρωτοχρονιάτικη κάρτα από τη θεία μου που – μεταξύ άλλων – μου ευχόταν ψυχική ηρεμία. Μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση και έγινε σαν ένα εσωτερικό μάντρα για κάθε δυσκολία στη ζωή μου να την αντιμετωπίζω από μια θέση ψυχικής ηρεμίας, από μια κατάσταση Zen.

#Therapy, γιατί κάθε επαφή με τον εαυτό είτε σε βιωματικά παιχνίδια, είτε σε ομάδες αυτογνωσίας, είτε σε ψυχοθεραπευτικό επίπεδο, είναι θεραπευτικά για το άτομο.

#Center, γιατί θέλω να αποτελέσει το κέντρο για να μπορέσει κάθε άτομο να βρει τον εαυτό του. Πολλές φορές αναζητούμε έξω από εμάς να βρούμε ποιοι είμαστε. Είναι σημαντικό να πάρουμε το χρόνο και το χώρο μας, να βρούμε το δικό μας κέντρο μέσα από εμάς.

Ποιές είναι οι υπηρεσίες που παρέχονται;

Όλο το φάσμα της προσωπικής ανάπτυξης, αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας: ατομικές συνεδρίες ομαδική ψυχοθεραπεία / ψυχόδραμα συμβουλευτική (προσωπικά ή επαγγελματικά θέματα) σεμινάρια θεματικά εργαστήρια – workshops yoga διαδικτυακές συνεδρίες μέσω Skype, Facebook video,Viber.

Κάνεις ενεργά στη ζωή σου και γιόγκα. Ψυχοθεραπεία & Γιόγκα συναντιούνται κάπου;

Η αλήθεια είναι ότι η γιόγκα ήρθε στη ζωή μου να με ολοκληρώσει στη σύνδεση της ψυχής με το σώμα και το πνεύμα. Στη μακρόχρονη θεραπευτική μου πορεία και ως θεραπευόμενος και ως θεραπευτής συνειδητοποίησα πόσο αλληλένδετα είναι μεταξύ τους η ψυχή και το σώμα. Πώς η δράση είναι αυτή που θα μας ξεκολλήσει και θα μας πάει ένα βήμα παραπέρα.  Όταν υπάρχει ένα κόλλημα σε κάποιες σκέψεις, είναι το σώμα που θα μπει σε δράση και θα παρασύρει την ψυχή και το αντίθετο.

Για εμένα δε νοείται εξέλιξη χωρίς παράλληλη φροντίδα της ψυχής και του σώματος. Ξεκίνησα να κάνω γιόγκα για μένα, ως προσωπική πρακτική, και ταυτόχρονα μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να παρακολουθήσω το πρώτο επίπεδο των 200h που οδηγεί στο δίπλωμα του Δασκάλου γιόγκα. Πολλοί θεραπευόμενοί μου συχνά αναφέρονται σε εμένα ως Δάσκαλο. Είναι πολύ όμορφο να το ακούω αυτό και νιώθω αρκετές φορές ότι δεν είναι μόνο η θεραπεία, είναι και η διδασκαλία που οδηγούν σε μια ευτυχέστερη ζωή.

Το Zen Therapy Center είναι στη Αθήνα;

Ναι, η βάση των συνεδριών, ομάδων, workshop & μαθημάτων βρίσκεται στην Αθήνα (Γουδή), Μικράς Ασίας 31 (Πλησίον μετρό Μέγαρο Μουσικής & Ιπποκράτειο). Μετά από πρόσκληση πραγματοποιώ σεμινάρια, θεματικά εργαστήρια workshop σε όλη την Ελλάδα και σε πανευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια.

Ένα άλλο κομμάτι πολύ σημαντικό είναι οι διαδικτυακές συνεδρίες που αναλαμβάνεις.

Πραγματικά ένα σημαντικό κομμάτι είναι οι διαδικτυακές συνεδρίες με άτομα εκτός Αττικής, συνήθως από Βόρεια Ελλάδα, νησιά, Κύπρο, Ντουμπάι και Ευρώπη που μέσω Viber, Fb video ή Skype κάνουν ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες. Είναι μια ευκαιρία για άτομα που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κάποιο θεραπευτή ή σε θεραπευτή στην οικεία γλώσσα τους να κάνουν συνεδρία πολύ εύκολα και άμεσα.

Πώς μπορεί να ξεκινήσει κάποιος;

Πολλά άτομα έρχονται στα θεματικά εργαστήρια για να γνωρίσουν το Ψυχόδραμα και την ομαδική διεργασία, άλλα ξεκινούν με μια ατομική συνάντηση. Προαπαιτείται τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία για τη συμμετοχή σε σεμινάριο/εργαστήριο ή για την πρώτη συνάντηση. Στις ατομικές συνεδρίες το άτομο μπορεί να συζητήσει το αίτημά του, τι τον απασχολεί και να συμφωνήσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συνεχίσουμε.

Τι προτείνεις σε ανθρώπους που δεν είναι κοινωνικοποιημένοι ή δικτυωμένοι και αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη;

Εκτός από το να μπουν σε μια θεραπευτική ομάδα από την οποία σίγουρα θα αποκομίσουν πολλά, μπορούν να αναζητήσουν διάφορους τρόπους δικτύωσης. Στις μέρες μας υπάρχει το διαδίκτυο, όπου αν είσαι προσεκτικός υπάρχει ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείς να γνωρίσεις ανθρώπους και να μοιραστείς ενδιαφέροντα. Αρκεί να κάνεις το βήμα και να μπεις στην αληθινή συναναστροφή να δεις ποιοί είναι οι άλλοι από κοντά, να συνδεθείς και να ανταλλάξεις απόψεις. Επίσης, προτείνω στους ανθρώπους να πάνε σε φεστιβάλ, να γίνουν εθελοντές σε διάφορες δράσεις. Υπάρχουν καταπληκτικές ευκαιρίες εθελοντισμού και μέσα από αυτές ο καθένας μας, θα διαπιστώσει ότι είναι περισσότερα αυτά που παίρνει σε σχέση με αυτά που δίνει. Επίσης, να αποκτήσουν χόμπι, να έχουν συμμετοχή σε συλλόγους, να μιλάνε με τους γύρω τους, με τους γείτονες, με τους συναδέλφους.

Είναι εύκολο αυτό για τους ανθρώπους;

Όχι δεν είναι! Συνήθως έχουν διάφορες αναστολές. Όμως όταν γίνει μια φορά η αρχή, τότε οι αναστολές φεύγουν και οι άνθρωποι πραγματικά καταλαβαίνουν πόσο ωραία νιώθουν με τη συμμετοχή και το υιοθετούν.

Επομένως μπορούμε σε όλες τις ηλικίες να έχουμε ενδιαφέροντα, να κάνουμε καινούργιες παρέες και καινούργιους φίλους;

Φυσικά, αυτό είναι μια ροή που πρέπει να διατηρούμε σε όλη μας την ζωή για να είμαστε ισορροπημένοι.

Τι αξία έχουν για σένα τα ταξίδια;

Πολύ μεγάλη! Είμαι έτσι και αλλιώς από μια οικογένεια κατά κάποιο τρόπο πολύ-πολιτισμική. Επίσης ο ίδιος ένιωσα από νωρίς την ανάγκη να δω το διαφορετικό, άλλες κουλτούρες, διαφορετικούς τρόπους ζωής. Το ταξίδι μας κάνει πιο πλούσιους και συγχρόνως ανοιχτούς στο διαφορετικό. Είμαστε τόσο διαφορετικοί όσο και ίδιοι.

Εκτός από την ψυχοθεραπεία, τι άλλο είναι καλό για την ψυχή μας;

Πολλά και απλά πράγματα. Το να ποτίσουμε ένα λουλούδι στο μπαλκόνι μας, η φροντίδα ενός κατοικίδιου, η προσφορά, η καλημέρα στον γείτονα. Πρέπει να γευόμαστε τη μέρα, να στρέφουμε το βλέμμα μας στον άλλο. Αυτό μαλακώνει τα δικά μας προβλήματα, ανακουφίζει. Επίσης, η άσκηση στην καθημερινότητά μας είναι πολύ σημαντική και άκρως θεραπευτική. Αν το σώμα είναι σε δράση τότε ξεκλειδώνει και η ψυχή. Είσαι πάρα πολύ νέος και φαντάζομαι ότι έχεις πολλά όνειρα.

Τι είναι αυτό που κυρίως επιθυμείς;

Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να συνεχίσω να αναπτύσσομαι και να μπω στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας για συναδέλφους. Επίσης να μπορώ να χαίρομαι τα απλά πράγματα, να γεύομαι την ζωή μου καθημερινά. Να μην τρέχω, αλλά να περπατάω με σταθερά και σίγουρα βήματα και να απολαμβάνω το κάθε στάδιο.

Σε κοινωνικό επίπεδο τι είναι αυτό που εύχεσαι;

Στην δουλειά μου στον ΟΚΑΝΑ έρχομαι σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες, με άτομα που είναι μη-προνομιούχα και ζουν σε αποκλεισμό. Και τις υπόλοιπες ώρες στο Zen Therapy Center με ανθρώπους που επιθυμούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να ζουν μια καλύτερη ζωή. Η ευχή μου είναι μία και μοναδική και αφορά όλο τον πλανήτη: «να αγαπάμε»!

Το τρίπτυχο μου είναι αναγνώριση, αποδοχή, αγάπη, αλλά η αγάπη είναι πάνω από όλα. Να μπορούμε να αποδεχτούμε τους γύρω μας όπως είναι και να τους αγαπήσουμε και να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό!

Άγγελε, σε ευχαριστώ για την απολαυστική συνέντευξη. Και εγώ!

Συνέντευξη της Λίλιαν Μετάξη για την Όμορφη Ζωή

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Αναλυτικά στοιχεία: Άγγελος Λεβέντης – Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας
Site: http://angelosleventis.gr/
E-mail: info@angelosleventis.gr
Facebook: https://www.facebook.com/zentherapycentergr/
Twitter: http://www.twitter.com/angelosleventis
Youtube: https://www.youtube.com/user/aleventis

Πηγή: Άγγελος Λεβέντης | H δράση είναι αυτή που θα μας πάει ένα βήμα παρά πέρα

Tags: άγγελος λεβέντης

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες

Σχετικά Άρθρα