Πειραιάς | Αναζητώντας τον αυθεντικό εαυτό

Πειραίας | Αναζητώντας τον αυθεντικό εαυτό | ψυχοδραματικά σεμινάρια αυτογνωσίας

Γνωριμία με το Ψυχόδραμα – εβδομαδιαία σεμινάρια αυτογνωσίας.

Στο Ψυχόδραμα εκφράζεσαι και μοιράζεσαι.
Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον μπορείς να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, να μοιραστείς θέματα που σε προβληματίζουν και με βιωματικό τρόπο και τεχνικές του θεάτρου να οδηγηθείς στην Κάθαρση.

Οφέλη:

 • Επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων
 • Επίλυση συγκρούσεων στο οικογενειακό και συντροφικό περιβάλλον
 • Επούλωση θλίψης από το χαμό ενός αγαπημένου προσώπου
 • Απαλλαγή από συμπεριφορές που μας περιορίζουν
 • Αύξηση της αυτό-αγάπης και την ενδυνάμωση της αποδοχής
 • Δημιουργία υγειών σχέσεων
 • Διερεύνηση και ενσωμάτωση των αλλαγών στη ζωή
 • Ανακάλυψη της δημιουργικότητας και του αυθορμητισμού
 • Αποσαφήνιση του μονοπατιού της ζωής προς τα όνειρα και τους στόχους.

Σύντομες πληροφορίες για το Ψυχόδραμα

Πιο αναλυτικά

Εισηγητής: Άγγελος Λεβέντης


Ημερομηνία & Ώρες Διεξαγωγής:
Από την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 | 19:30 – 21:00
και κάθε Τετάρτη έως τις 17 Ιουλίου

Κόστος:
15 Μαϊου Ανοιχτή, δωρεάν συνάντηση γνωριμίας
20€ (προπληρωμή μηνιαίως). Drop in: 25€

Απαραίτητη προκράτηση θέσης

Τόπος Διεξαγωγής:
Ambivert concept store
Πραξιτέλους 132
18532, Πειραιάς

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής:
693-2033752 | angelosleventis@gmail.com


Ο Άγγελος Λεβέντης είναι Κοινωνικός Λειτουργός – Ειδικευμένος στη ψυχοθεραπευτική μέθοδο του Ψυχοδράματος. Απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό, σε εκπαιδευτικούς, σε πρόσφυγες και σε ομάδες εφήβων ατομικά ή σε ομάδες με στόχο την αυτογνωσία ή ψυχοθεραπεία.

Οργανώνει θεματικά-βιωματικά workshop για επιχειρήσεις. Δραστηριοποιείται σε Χαλκίδα και Αθήνα. Εθελοντής στη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του Ο.ΚΑ.ΝΑ. Χαλκίδος και στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος.

Η επιστήμη εξηγεί πως ρωτώντας αυτές τις 3 ερωτήσεις κάθε πρωί μπορούν να κάνουν τη ζωή σου καλύτερη.

3 ερωτήσεις κάθε πρωί για να πετύχεις αυτό που θες

Η επιστήμη εξηγεί πως ρωτώντας τον εαυτό σου αυτές τις 3 ερωτήσεις κάθε πρωί μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλό σου και να κάνουν τη ζωή σου καλύτερη.

Σύμφωνα με την Telegraph (UK), το εύρος προσοχής του μέσου ανθρώπου έχει πέσει από τα 12 δευτερόλεπτα το 2000, στα περίπου 8 δευτερόλεπτα. Τα χρυσόψαρα, παρεπιπτόντως, πιστεύεται ότι το εύρος προσοχής τους είναι στα 9 δευτερόλεπτα.

Σκέψου το εξής: Έχουμε έλεγχο του εγκεφάλου μας;

Αλήθεια, δώσε λίγο χρόνο σε αυτή τη σκέψη. Μην προχωρήσεις προτού δώσεις ένα λεπτό σε αυτή τη σκέψη.

…59… 58…

3…2…1…

Έτοιμος;

Τώρα, κοίταξε να δεις, η φυσική μας τάση είναι να απαντήσουμε κάτι του τύπου: «Ναιιιι, εννοείται!! Ο εγκέφαλος είναι μες το δικό μου σώμα» ή «Ποιος άλλος θα είχε το έλεγχο;»

Σίγουρα ο εγκέφαλος ανήκει σε εσένα… αλλά έχεις τον έλεγχο; Μερικοί από τους μεγαλύτερους νευροεπιστήμονες λένε «Όχι» σε κάποιο βαθμό. Στην πραγματικότητα, τα στατιστικά δείχνουν ότι την περισσότερη ώρα ο εγκέφαλός μας είναι περίπου στον «αυτόματο πιλότο».

Μερικά παραδείγματα:

 1. Είσαι σε δίαιτα και πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά για κάποιον λόγο – παρά την εξαιρετική σου κρίση και λογική και τις καλύτερες των προθέσεων – δε μπορείς να αποτρέψεις τον εαυτό σου από το να φάει αυτό το σοκολατάκι/κρέπα ή βλέπεις τον εαυτό σου να ξεκινάει γυμναστήριο για μια εβδομάδα συνεχόμενα και μετά να μην συνεχίζει.
 2. Έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις και την αυτοκριτική αλλά για κάποιο λόγο βλέπεις να βυθίζεσαι πάλι σε αυτές.

Μπορεί να ταυτίζεσαι ή όχι με αυτά τα παραδείγματα. Η ουσία είναι ότι: όλοι έχουμε κάνει κάποιες σκέψεις που δε θέλαμε ή όλοι έχουμε βρεθεί σε κάποια φάση να κάνουμε πράγματα που δε θέλαμε και δεν καταλαβαίνουμε το λόγο γιατί συμβαίνει αυτό.

Η πιο απλή απάντηση στην ερώτηση αν έχουμε το έλεγχο του εγκεφάλου μας είναι «Ναι και όχι». Είναι χαζό να θεωρούμε ότι δεν έχουμε έλεγχο – εξάλλου, πετυχαίνουμε κάποια (ή αρκετά) από τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Αλλά είμαστε στον αυτόματο πιλότο πολλέέέές φορές. Ίσως τρώμε στον αυτόματο, οδηγάμε στον αυτόματο, σκεπτόμαστε στον αυτόματο, ακούμε στον αυτόματο, μιλάμε στον αυτόματο.

Γιατί όμως;

Πολύ απλά, γιατί ο εγκέφαλος μας είναι «τεμπέλης» κατά βάση. Ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και έχει εξελιχθεί στο να βρίσκει τρόπους να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και ξεκούραστα. Ο εγκέφαλος, επίσης, έχει ένα εξαιρετικό μηχανισμό να αναγνωρίζει επαναμβανόμενα μοτίβα (patterns) – είναι σχεδιασμένο να συνδέει αφηρημένες έννοιες έτσι ώστε να δώσει εξήγηση σε αυτά που συμβαίνουν στο περιβάλλον. Για αυτό είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από τις συνήθειες μας μόλις έχουν εδραιωθεί.

Χωρίς κατάλληλη «εκπαίδευση» ο εγκέφαλος παραμένει στον αυτόματο πιλότο για ένα δυσανάλογα μεγάλο διάστημα του χρόνου.

Η «επανεκπαίδευση» του μυαλού δε χρειάζεται να είναι μια λεπτομερής πολύπλοκη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, επιτυγχάνοντας να απομνημονεύσεις αυτές τις 3 βασικές ερωτήσεις μπορεί να σε βοηθήσει να απλοποιήσεις οποιαδήποτε πρόκληση, πρόβλημα ή απόφαση που αντιμετωπίζουμε – μικρή ή μεγάλη.

ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ.

Κάθε πρωί, δεσμεύσου να ρωτάς αυτές τις 3 ερωτήσεις κατά την περίοδο που αντιμετωπίζεις μια πρόκληση/πρόβλημα/απόφαση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;
ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΩ;
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ;


 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ (ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ/ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ);

  Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς αποφασίζουμε ότι «θέλω να γυμναστώ». Αυτό είναι λίγο αφηρημένο σαν έννοια και χρειάζεται να γίνει πιο συγκεκριμένο. Γιατί είναι σημαντικό για εμένα να γυμναστώ; Για να φαίνομαι πιο όμορφος; Για να μειώσω τη χοληστερόλη μου; Για να αποτελέσω πρότυπο στα παιδιά/ανήψια/βαφτιστήρια μου;

  Γιατί είναι πραγματικά σημαντικό το να μειώσω το βάρος μου; Ή να πάρω προαγωγή; Ή να τελειώσω τη σχολή μου; Ή το να ξεκινήσω μια επιχείρηση δική μου; Ή να κόψω το κάπνισμα;

  Τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμένα στην παρούσα φάση της ζωής μου; Με τι δε μπορώ να κάνω χωρίς και δεν το διαπραγματεύομαι; Και κάνοντας αυτή την ερώτηση μπορώ να ανακαλύψω ότι άλλα πράγματα είναι πιο ψηλά στην ιεραρχία και στις προτεραιότητες μου από αυτό που έχω βάλει ως στόχο, όπως το να απολαύσω ένα γεύμα με το σύντροφό μου, να ξεκουραστώ λίγο παραπάνω από τη δουλειά, να κάνω κάτι που πραγματικά ήθελα να κάνω.

  TIP 1: Είναι πολύ χρήσιμο να φτιάξω μια λίστα με τα 5 πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μου και αυτά που θέλω να πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 1-2-5 χρόνια. Βλέποντας αυτή την ιεραρχία, ο στόχος που προσπαθώ να επιτύχω και δεν τα καταφέρνω συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτά; Αν όχι, γιατί; Μήπως δεν είναι στα σημαντικά για τη ζωή μου αλλά κάτι που έχουν ορίσει οι άλλοι για εμένα και δεν το θέλω πραγματικά; Μήπως χρειάζεται εγώ να ορίσω το χρόνο μέσα στο οποίο θα το πραγματοποιήσω;

  TIP 2: Τα 10 γιατί. Ένα γιατί ίσως δεν είναι αρκετό. Θυμάμαι όταν ήμουν στον κόσμο των επιχειρήσεων και ήθελα να πάρω μια προαγωγή και να γίνω μάνατζερ στην εταιρεία χρειάστηκε να γράψω 52 διαφορετικά γιατί – λόγους, γιατί ήθελα να πετύχω αυτό το στόχο. Αυτό το έκανε τόσο δυνατό που ήταν αδιαπραγμάτευτο το να μην το πετύχω. Αντίστοιχα 7 χρόνια πριν όταν χρειάστηκε να κόψω το κάπνισμα για θέμα υγείας, χρειάστηκε να κάνω μια λεπτομερή ανάλυση για να βρω το πότε, που και γιατί έχω την ανάγκη να καπνίσω.

  Ας δούμε ένα παράδειγμα:
  Θέλω να μειώσω το βάρος μου; Γιατί;
  …γιατί θέλω να έχω περισσότερη ενέργεια; Γιατί;
  …για να μπορώ να κάνω περισσότερα πράγματα κάθε μέρα. Γιατί;
  …γιατί είναι σημαντικό για εμένα να δημιουργώ. Γιατί;
  …για να μπορέσω να προσφέρω στον κόσμο όλα όσα μπορώ. Γιατί;
  …γιατί νιώθω ότι έχω έρθει σε αυτό τον κόσμο για να προσφέρω. Γιατί;
  …γιατί ποιο το νόημα της ζωής αν δε συνδράμω κι εγώ σε αυτό τον πλανήτη.

  μπορώ να σταματήσω εδώ και να καταλάβω ότι μια υγιή εικόνα του σώματος μου, δε σχετίζεται με το γεγονός ότι μου το λέει η κοινωνία, ο σύντροφός μου ή οι γονείς μου αλλά γιατί θέλω κάτι πολύ πιο ουσιαστικό και βαθύ. Επομένως, βρίσκοντας αυτό η φλόγα της επιθυμίας γίνεται ξαφνικά φωτιά και θέλω κάτι διακαώς.

  Ποια είναι τα δικά σου γιατί; Αφιέρωσε χρόνο για να κάνεις αυτή την άσκηση.
 2. ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΩ;

  Έχουμε μια τάση να λέμε ότι θέλουμε ή ότι πρέπει να κάνουμε κάτι χωρίς να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο για να το επιτύχουμε. Είναι πολύ σύνηθες αυτό γιατί ο εγκέφαλος μας λειτουργεί παραπλανητικά για να αποφύγει να πάρει την ευθύνη.

  Να ένα άλλο παράδειγμα: έχουμε αποφασίσει να βρούμε μια διαφορετική δουλειά. Ωραία, ακούγεται αρκετά απλό – όμως, πόσοι άνθρωποι μένουν στην ίδια δουλειά παρά την πρόθεσή τους; Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά πέρα από τη θέληση τους δε δημιούργησαν ποτέ ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης.

  Ένα ημερήσιο – εβδομαδιαίο πρόγραμμα με συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα οδηγήσουν στο στόχο.

  Οπότε, πως θα γίνει πράξη αυτή η επιθυμία για νέα δουλειά; Ξεκλέβοντας 1-2 ώρες κάθε Σάββατο πρωί; Αναζητώντας αγγελίες – προκηρύξεις – εταιρείες που προσλαμβάνουν στην περιοχή; Κάνοντας δικτύωση με άτομα στο LinkedIn/Facebook/Twitter; Ανανεώνοντας το βιογραφικό; Δημοσιεύοντας το σε πολλαπλές πλατφόρμες εύρεσης εργασίας; Αναζητώντας πληροφορίες από μια εταιρεία που εξειδικεύεται σε αυτό;

  Ποια πειθαρχημένα βήματα θα εγκαταστήσω στην καθημερινή ρουτίνα μου ώστε να με βοηθήσουν να πετύχω αυτό το στόχο. Μπορώ να εκτυπώσω ένα ημερολόγιο και να γράψω πάνω αυτές τις συγκεκριμένες ενέργειες.

  Τι υπενθύμιση θα χρειαστεί να βάλω: στο κινητό μου; Σε post-it σε διάφορα σημεία στο σπίτι; Θα το μοιραστώ με κάποιο φίλο και θα τον ορίσω να μου το θυμίζει (accountability partner) όποτε τείνω να το ξεχνάω ή να παραπλανιέμαι; Και λέγοντας το τελευταίο, περνάμε στην 3η ερώτηση:
 3. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ;

  Ποιους χρειάζεται να ενημερώσω για την απόφαση μου που θα γίνουν οι σύμμαχοί μου και θα με βοηθήσουν για να το επιτύχω;
  Αν θέλω να ξεκινήσω μια δεύτερη δουλειά, θα ήταν χρήσιμο να κάνω ένα οικογενειακό συμβούλιο και να ενημερώσω την οικογένεια μου ότι κάθε απόγευμα για 2-3 ώρες θα χρειαστεί να απουσιάζω από το σπίτι ή θα είμαι απασχολημένος.

  Αν θέλω να μειώσω το βάρος μου, θα ενημερώσω τους φίλους μου ότι για ένα συγκεκριμένο διάστημα δε μπορώ να πηγαίνω στο αγαπημένο μας εστιατόριο ή να πίνουμε ποτά, το σύντροφο μου ότι θα χρειαστεί να κάνουμε διαφορετικά γεύματα και ότι ίσως κάποιες φορές μπορεί να έχω περισσότερο εκνευρισμό λόγω της υποθερμιδικής διατροφής.

  Με αυτό τον τρόπο θα έχω συμπαράσταση και υποστήριξη και όταν βρεθώ στη δύσκολη στιγμή θα μπορέσουν να είναι εκεί για εμένα και να μου θυμίσουν τον αρχικό σκοπό μου.

  Ας είμαστε ειλικρινείς, το να πετύχουμε κάτι το οποίο έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένες φορές και δεν το έχουμε καταφέρει, χρειαζόμαστε όλα τα εφόδια που μπορούν να μας δοθούν.

  Αν, όμως, τελικά δεν το καταφέρνουμε θα χρειαστεί να ξαναγυρίσουμε στο πρώτο ερώτημα: Είναι σημαντικό για εμένα αυτή τη στιγμή; Το να το πετύχω με εξυπηρετεί στην παρούσα φάση της ζωής μου ή στα μελλοντικά μου σχέδια;

  Και αν όχι, τότε ίσως χρειαστεί να το αφήσω και να δω αν στο μέλλον θα έρθει από μόνο του.

  Αν ναι, τότε ίσως χρειαστεί να αναζητήσω τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας ώστε να δουλέψω βαθύτερα να δω ποιες είναι αυτές οι περιοριστικές πεποιθήσεις οι οποίες ανακόπτουν την προσπάθειά μου.

Αυτοπεποίθηση

Σήμερα θέλω να σου μιλήσω για ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να μάθεις στη ζωή σου.

Αυτό το ένα πράγμα θα καθορίσει:

 1. Πόσα χρήματα θα βγάλει τα επόμενα 5 χρόνια,
 2. Πόσο επιτυχημένες (ή αποτυχημένες) σχέσεις θα δημιουργήσεις και θα κρατήσεις
 3. Την ικανότητά σου να ξεπερνάς τις προκλήσεις, και…
 4. Πάνω από όλα Πόσο χαρούμενος/η θα νιώθεις κάθε μέρα.

Θα μιλήσω για την ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.

Γιατί αν είσαι σαν το 99% των ανθρώπων ΕΧΕΙΣ αυτοπεποίθηση κάποιες φορές…και κάποιες άλλες εξαφανίζεται.

Και αν δεν έχεις την αυτοπεποίθηση να προσεγγίσεις κάποιον σημαντικό για εσένα, να μιλήσεις ανοιχτά την κατάλληλη στιγμή ή να πάρεις το έξυπνο ρίσκο με τη μεγάλη ανταμοιβή, θα κατορθώσεις πολύύύύ λιγότερα από όσα μπορείς.

Σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής σου.

Μέσα από τις ομάδες ανθρώπων συνειδητοποιώ ότι αυτό το θέμα προκύπτει ξανά και ξανά. Γιατί δε μπορείς να γίνεις χαρισματικός πριν κατακτήσεις το κομμάτι της αυτοπεποίθησης! Και δυστυχώς δεν υπάρχει, ακόμα, Πανεπιστήμιο Χαρισματικών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί δουλεύοντας τα επί μέρους στοιχεία που θα σε γεμίσουν αυτοπεποίθηση. Και τα μάτια μου δεν έχουν δει λίγες μεταμορφώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι καθώς ανακαλύπτεις πως να είσαι αστείος, ή πως να έχεις πειθώ, ή πως να λες σαγηνευτικές ιστορίες, μπορεί να εγκλωβίζεσαι από την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Και αν αυτό σε εγκλωβίζει από το να αναλάβεις δράση, κάθε γνώση που αποκτάς είναι πρακτικά άχρηστη.

Εδώ μπορείτε να δείτε μια μίνι-εκπαίδευση που είχα κάνει ως μάνατζερ στην εταιρεία που ήμουν το Μάρτιο του 2016:

Πρόσφατα έκανα μια δημοσκόπηση στο Facebook για το τι μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή μας και πήρα εξαιρετικές απαντήσεις.

Ανάφερε ένα πράγμα που μπορεί να ενισχύσει την #αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου.

Gepostet von Angelos Leventis am Mittwoch, 24. April 2019

Κατέθεσα και τη δική μου άποψη ενόψει του ψυχοδραματικού σεμινάριου ψυχοδράματος στις 11/5:

https://www.facebook.com/events/429017147907217/permalink/446340416174890/